Kallas kohtumisel Harrisega: meil on kindlus, et NATO kaitseb igat ruutmeetrit alliansi territooriumist (2)

Copy
Kaja Kallas, Egils Levits, Kamala Harris ja Gitanas Nauseda kohtumisel Münchenis.
Kaja Kallas, Egils Levits, Kamala Harris ja Gitanas Nauseda kohtumisel Münchenis. Foto: AP/Scanpix

Peaminister Kaja Kallas kohtus reedel Müncheni julgeolekukonverentsil koos Läti presidendi Egils Levitsi ja Leedu presidendi Gitanas Nausėdaga USA asepresidendi Kamala Harrisega.

«Diplomaatiaks on alati ruumi, kuid peame olema valmis, kui Venemaa otsustab valida sõjalise eskalatsiooni tee,» tõdeti peaminister Kallase sõnul kohtumisel.

USA asepresident Harris rõhutas, et USA reageerib jõuliselt ja otsustvalt Venemaalt lähtuvatele ohtudele. «Meil on kindlus, et NATO kaitseb igat ruutmeetrit alliansi territooriumist,» märkis Kallas.

Balti riigijuhid ja USA asepresident kinnitasid üle igakülgse toetuse Ukrainale. «Seisame vankumatult Ukraina selja taga ning aitame neil kaitsta oma riiki. Samuti peame hoidma Ukraina majandust kokku kukkumast,» ütles Kallas. «Meil on valmis jõuliste sanktsioonide pakett, millega saame panna Venemaa finants- ja tööstussektori tohutu surve alla, kui nende agressioon Ukraina suunal laieneb,» sõnas ta.

Samuti märkis peaminister, et vastus Venemaa nõudmistele on endiselt ühene – me ei tee järeleandmisi Euroopa julgeoleku aluspõhimõtetes. «NATO ei too mitte mingil juhul oma vägesid meie piirkonnast ära - vastupidi, neid tuuakse siia juurde. Juba praegu on liitlased oma kohalolu idatiival suurendanud,» ütles Kallas.

Peaminister lisas, et Eesti hindab kõrgelt Ameerika Ühendriikide senist panust Balti riikide julgeoleku tagamisel. «Vene vägede ja rakettide koondumine Valgevenesse on aga tekitanud Läänemere regiooni julgeolekupilti muutuse. NATO kaitse- ja heidutushoiak Eestis, Lätis ning Leedus vajab veelgi tugevdamist. Ootame siia rohkem Ameerika vägesid,» rõhutas ta.

Kohtumisel peatuti ka digivaldkonna arengutel ja usaldusväärse ühendatuse (trusted connectivity) raamistikul. «Tänases maailmas on piiriülene taristu, geopoliitika ja digitehnoloogiad omavahel väga tihedalt seotud. Demokraatlike riikidena peame leidma lahenduse, kuidas ehitada usaldusväärset füüsilist ja digitaalset ühendatust,» ütles Kallas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles