Suri endine Eesti kommunistliku partei juht Karl Vaino

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Pildil KARL VAINO
Foto: Kaljo Raud/Postimees
Pildil KARL VAINO Foto: Kaljo Raud/Postimees Foto: Kaljo Raud

Eesti NSV parteitegelane, Eestimaa Kommunistliku Partei eelviimane esimene sekretär Karl Vaino suri veebruaris 98-aastasena. Suguvõsa andmete portaali Geni järgi maeti Vaino 16. veebruaril. 

Kuid Borodino küla kiriku teatel maeti Karl Vaino 14. veebruaril. Tema ärasaatmine toimus riiklikus sõjamemoriaalis «Isamaakaitsjate panteon». 

Karl Vaino sündis Venemaal Tomski oblastis 28. mail 1923. aastal. Tema vanemad olid kommunistliku partei liikmed, kes siirdusid elama Venemaale möödunud sajandi alguses. Karl Vaino õppis II maailmasõja aastatel Novosibirski Raudteetranspordi Sõjainseneride Instituudis ja Tomski Raudteetranspordi Elektrotehnika Instituudis, omandades inseneri-energeetiku kutse.

1947. aastal astus ta kommunistliku partei liikmeks ning suunati Eesti NSVsse tööle. Esimesed kaks aastat töötas ta raudteel, kuid 1949. aastal kutsuti tööle EKP Keskkomiteesse ning algas tema parteiline karjäär, mis tipnes 1978. aastal EKP I sekretäri ametikohaga. Eesti NSV esikommunistina pidas ta vastu 1988. aasta juunini, kui Mihail Gorbatšov asendas ta Vaino Väljasega.

Karl Vaino oli läbinisti nõukogude- ja venemeelne ning eelkõige tema nimega seostatakse 1980ndate alguses alanud uut venestamise lainet. Tema eesti keele oskus oli nõrk, vaid mõned kõned pidas ta raske aktsendiga eesti keeles. Peale kohaliku parteijuhi kohalt mahavõtmist läks Karl Vaino elama Moskvasse ega ole teadaolevalt enam kordagi Eestis käinud.

Karl Vaino pojapoeg Anton Vaino on Venemaa presidendi administratsiooni ülem, kes on saanud tuntuks müstilise nooskoobi teooriaga, kuidas manipuleerida inimvaimuga.

Copy
Tagasi üles