Marokos avaldati meelt elukalliduse kasvuga seoses

Copy
Pühapäevasel meeleavaldusel Rabatis.
Pühapäevasel meeleavaldusel Rabatis. Foto: STR/Scanpix

Pühapäeval puhkesid mitmes Maroko linnas meeleavaldused, kui inimesed kogunesid protestima hindade tõusu vastu ja mälestamaks reforme nõudnud meeleavalduste üheteistkümnendat aastapäeva.

Pealinnas Rabatis taunisid kümned meeleavaldajad põhikaupade kõrgeid hindu ja hüüdsid loosungeid, mis meenutasid «20. veebruari liikumist», edastas uudisteagentuuri AFP korrespondent.

Sotsiaalmeediasse postitatud videote kohaselt kogunesid sajad inimesed ka Casablancas ja Tangeris.

Põud on kahjustanud riigi majandust ja marokolased tunnevad valusalt ka kõrgetest kütusehindadest tulenevat üldist elukalliduse kasvu.

Maroko majandus sõltub suurel määral põllumajandusest. Ametlike andmete kohaselt on veereservuaaride täituvus vaid 34 protsenti, võrreldes 46 protsendiga eelmisel aastal. Vaatamata paranenud saagikusele 2021. aastal räsib veepuudus põllumajandust kõvasti. Põllumajandus moodustab Maroko rahvuslikust kogutoodangust umbes 14 protsenti.

Olukord on tekitanud hirmu edasise toidukaupade hinnatõusu ees.

Põllumajandusministeerium prognoosib, et 2050. aastaks väheneb keskmine sademete hulk 11 protsenti ning niisutusvee hulk väheneb veerandi võrra.

Maailma Loodusvarade Instituudi (World Resources Institute) järgi on Maroko koos teiste Põhja-Aafrika riikide Alžeeria, Liibüa ja Tuneesiaga maailma 30 kõige enam veepuuduse käes vaevleva riigi hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles