Paet: Putin on taas näidanud, et tal on teiste riikide seisukohtadest ükskõik

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Remo Tõnismäe

Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet ütles, et Putini otsus tekitada Ukraina territooriumil nn Donetski ja Luganski rahvavabariigid tähendab Vene okupatsiooni põlistamist Ukraina idaosas.

«Mingeid tegelikke riike neist ju ei saa. Sealsed inimesed jäävad ilma igasuguste normaalsete tulevikuväljavaadeteta Vene otsese kontrolli all olevasse vaesesse tulevikuta provintsi virelema.»

Laiem mure on Paeti sõnul see, et Putin on taas näidanud, et tal on rahvusvahelisest õigusest ja teiste riikide seisukohtadest täiesti ükskõik. «Ja seda tuleb Venemaa igasuguste edasiste kavade osas arvesse võtta. Putin nägi, et ei Gruusias, Süürias ega seni Ukrainas ta nahaalsustele jõuga vastu ei astutud ning see on teda ainult kannustanud.»

«Kui lugeda kõiki neid valesid ja manipulatsioone, millega Putin oma tänases kõnes esines, siis tuleb järjekindlalt meelde tuletada, et just Venemaa on see, kes hoiab vastu nende riikide tahet oma vägesid Gruusias, Moldovas ja Ukrainas. Selles kontekstis ei tasuks tal imestada, miks Euroopa riigid NATOga ühineda soovivad,» lisas Paet.

Paeti sõnul ei mahu Venemaa juhtidele pähe, et Euroopa riigid võivad ise otsustada, milliste riikidega liitlassuhteid luua ning millistesse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse kuuluda.

«Putini jutt Ukraina genotsiidist riigi idaosas ja Lenini otsuste mängutoomine näitavad aga seda, et oma rahvusvahelist õigust ja õiglust rikkuvate käikude õigustamiseks sobib ükskõik mis. Pole mingit tähtsust, et sel pole tegelikkusega mingit pistmist.»

Paet lisas, et Ukraina idaosa okupeerimise vormistamine on Venemaa poolt järgmine jultunud samm. «Aga oma meelest pole ta veel kohal. Ukraina soovib ikka läände demokraatlikkusse ruumi kuuluda, nagu ka Moldova ja Gruusia. Demokraatlik läänemaailm peab olema tark ja tugev ja võtma arvesse, et Venemaa tänane juht ei pea rahvusvahelistest kokkulepetest ega inimeludest midagi,» ütles Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles