Riho Terras: Ukraina on vastu seina surutud

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Riho Terras
Riho Terras Foto: Gert Tali

Ukrainlased on väga rahul Eesti saadetud Javelini lahingurakettidega, aga ootavad nüüd ka neile lubatud haubitsaid, ütles endine Eesti kaitseväe juhataja erukindral Riho Terras lühiajalise Ukraina visiidi järel.

Euroopa Parlamendi liige Terras käis Ukraina sõjatsoonis ja kohtus seal rindeüksuste juhtidega. «Kuigi riik võib kohe-kohe sattuda suuremasse sõtta, rindest kaugemal midagi eriti märgata ei olnud,» lausus ta. «Ukraina sõjanduseksperdid ei pea Kiievi ründamist usutavaks ja on oma armee võimekuses väga kindlad.»

Terras edastas Ukraina kaitseväe juhtide sõnumi: neile on hädasti vaja lahinguvarustust. Eestist saadud lahingurakettidega ollakse väga rahul, aga vaja oleks ka meie lubatud haubitsaid. «Need on väga vastupidavad relvad, mida kasutatakse aktiivselt mõlemal pool rindejoont,» lisas ta.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi lubas Müncheni julgeolekukonverentsil avada läbirääkimised 1994. aastal allkirjastatud Budapesti memorandumi üle, kus suurriigid lubasid tagada tuumarelvast loobumise eest Ukraina julgeoleku. Eesti kaitseväe endise juhataja sõnul ei tähenda see, et Ukraina hakkab nüüd tuumariigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles