VIDEO, GALERII JA BLOGI Karis ja Ukraina president Zelenskõi andsid kohtumise järel pressikonverentsi (6)

Copy

President Alar Karis on täna töövisiidil Kiievis, kus kohtub Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi ja peaminister Denõs Šmõhaliga. Eesti ja Ukraina riigipea andsid kohtumise järel ühise pressikonverentsi.

«Seisame koos Ukrainaga, me ei kõnni minema, toetame teid igal võimalikul viisil. Venemaa peab lõpetama talumatud provokatsioonid, lõpetama kaheksa aastat kestnud konflikti õhutamise. Moskva peab viivitamatult ja tingimusteta oma väed Ukraina territooriumilt ja selle vahetust lähedusest ära viima. Mõistan karmilt hukka kõik sõjalised ja hübriidaktsioonid Ukraina vastu. On kahju, et vaatamata diplomaatilistele jõupingutustele pole märke valmisolekust pingeid leevendada, vastupidi, Venemaa vägede suurendamine jätkub, sealhulgas Valgevenes,» sõnas president Alar Karis Kiievis pärast kohtumist Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga.

Foto: MATTIAS TAMMET

President Karis avaldas tunnustust Ukraina riigijuhtidele, kes hoolimata pidevatest provokatsioonidest on jäänud rahulikuks ja väljendavad valmisolekut konflikt rahumeelselt lahendada.

«Ühinen kõigiga, kes soovivad, et meil oleks võimalus tagada rahu diplomaatia ja dialoogi jõuga. See on Euroopa ajaloos otsustav hetk. President Putin vastutab oma vägivaldsete tegude eest tulevaste põlvede ees. Aga ka meil, Euroopa ja Lääne liidritel on kohustus astuda oma väärtuste kaitseks ning seista rahu ja ühtse Euroopa eest. Kahetseme iga kaotatud elu,» ütles president Karis. «Meie kohus on kaitsta ühiseid väärtusi ja demokraatiat, mida me kõik aitasime üles ehitada. Oht Ukrainale on oht Euroopa julgeolekule,» lisas ta.

President Karis kinnitas, et Eesti seisab solidaarselt Ukraina kõrval. «Euroopa Liit rakendab tohutut sanktsioonide paketti ning teeme seda kiiresti ja otsustavalt,» lausus president Karis.

«Kuid mis kõige tähtsam, peame hoidma Ukraina jaoks lahti ukse Euroopa Liitu ja NATOsse ning meil peavad olema konkreetsed järgmised sammud edasiseks koostööks ja integratsiooniks. Teame, et jätkate demokraatia väärtustamist ja reformide teed. Lõpuks tervitame teid Euroopa Liidu liikmena, sest te kuulute Euroopasse,» sõnas president Karis pressikonverentsil Ukraina riigipeaga.

Foto: MATTIAS TAMMET

President rõhutas, et Eesti toetab Ukraina iseseisvust, suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust. «Oleme täielikult pühendunud Ukraina territooriumi ebaseadusliku annekteerimise mittetunnustamise poliitikale. Ukrainal on õigus kaitsta oma piire ja iseseisvust ning me jätkame Ukraina abistamist sõjalise võimekuse loomisel, et seista vastu agressioonile,» lausus Eesti riigipea.

Karis ütles enne Ukrainasse sõitmist, et Kremli otsus tunnustada Ida-Ukraina separatistlikke piirkondi eraldi riikidena süvendab veelgi praegust julgeolekukriisi Euroopas ning näitab selgelt, et Moskva hülgas diplomaatia ja valis agressiooni.

Ta lisas, et Euroopa Liidul pole valikut ning kiirelt ja üksmeelselt tuleb kehtestada Venemaale uued ja mõjusad sanktsioonid.

«Eesti ei nõustu kunagi Venemaa ebaseadusliku otsusega lõhkuda Ukraina terviklikkust. Donetski ja Luganski piirkonnad on osa Ukrainast, nagu ka Krimm,» rõhutas Karis.

Tagasi üles