INTERAKTIIVNE GRAAFIK Vaata, kuidas paiknevad üksused paraadil

Copy
Eesti Vabariik 101. Kaitseväe paraad Vabaduse väljakul 2019. aastal.
Eesti Vabariik 101. Kaitseväe paraad Vabaduse väljakul 2019. aastal. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Vabariigi 104. aastapäeva paraad peetakse Tallinnas 24. veebruaril algusega kell 12. Paraadi peaproov algab Vabaduse väljakul 23. veebruaril kell 21.

Üksused rivistuvad 24. veebruaril Vabaduse väljakule kell 11.15. Paraadi võtab vastu Vabariigi President Alar Karis, paraadi juhatab Kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem.

Paraadist võtab osa üle 700 osaleja ja 21 ühikut tehnikat, kokku osaleb paraadil 28 lippu, 4 kompaniid, 12 rühma, 15 jagu ja kaks orkestrit.

 

Esindatud on Eesti Vabariigi riigiliputoimkond, Kaitseväe liputoimkond, kõikide väeliikide liputoimkonnad koos üksustega, erioperatsioonide väejuhatuse liputoimkond koos üksusega (esmakordselt paraadil koos üksusega), Kaitseväe Akadeemia, Sõjaväepolitsei Vahipataljon, Küberväejuhatuse staabi-ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, Kaitseliidu 411. maakaitsepataljon, naiskodukaitse, sisekaitseakadeemia koos nelja teenistuskoeraga ja vanglateenistus. Samuti osalevad paraadil Balti Kaitsekolledži-, NATO Küberkaitsekoostöö Keskuse- ja NATO staabielemendi (NFIU) Eesti kontingenti liputoimkonnad.

Esmakordselt osalevad paraadil jalgsiüksusena ka reservväelased - 2. jalaväebrigaadi 22. jalaväepataljon.

Liitlastest on paraadil esindatud Belgia Kuningriigi, Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi liputoimkond. Samuti osalevad NATO Eesti lahingugruppi kuuluvad Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi ja Prantsuse Vabariigi üksused lahingutehnikal. Paraadil näeb ka Suurbritannia tanki Challenger ja Prantsuse Vabariigi tanki Leclerc.

Sobiva ilma korral teevad paraadist ülelennu Eesti ja liitlaste õhuvahendid. Õhuvahendite ülelennu tõttu on droonide ja muude lennuvahendite lennutamine paraadialal ja selle läheduses rangelt keelatud.

Kaitsevägi tuletab ühtlasi meelde, et kohapeal tuleb paraadi pealtvaatajatel kinni pidada vabariigi valitsuse kehtestatud ohutusreeglitest koroonaviiruse leviku piiramiseks. Kaitsevägi palub hoida ohutut distantsi teiste pealtvaatajatega ning soovitab kanda kaitsemaski.

Pärast paraadmarssi saavad huvilised tutvuda kaitseväe ja meie liitlaste lahingutehnikaga (kell 13.30–15.30). Tehnikanäituse ala sissepääsud asuvad Roosikrantsi tn - Kaarli pst juures, Jaani kiriku Estonia pst poolsel küljel ning Harju tänava alguses. Sissepääsude juures jagab kaitsevägi külalistele tasuta maske, sest ilma maskita näituse alale ei pääse. 

Näitusealas saab näha Eesti kaitseväe jalaväe lahingumasinat CV9035EE, soomustransportööre Sisu XA-188 ja XA-180, Suurbritannia, Põhja-Iiri Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa lahingutehnikat, õhutõrjeraketisüsteemi Mistral ja 23 mm õhutõrjekahurit, tankitõrje raketisüsteemi Javelin, meditsiinisoomukit, liikursuurtükki K9, puksiirmasinat MB Actros 4150K.

Liiklus Vabaduse väljakul ja lähistel 

Seoses kaitsejõudude paraadi ettevalmistamise ja läbiviimisega suletakse 23. ja 24. veebruaril sõidukite liiklus ja piiratakse parkimist Vabaduse väljakul ning seda ümbritsevatel tänavatel. Paraadi valmistatakse ette 23. veebruaril alates kella 7 kuni 24. veebruaril kella 11-ni. Pärast paraadi algavad koristustööd, mis kestavad kella 19-ni.

Paraadi ettevalmistamise ja läbiviimise ajal on liikluspiirangud Vabaduse väljakul, Toompea tänaval, Harju tänaval, Kaarli puiesteel, Mere puiesteel, Pärnu maanteel, Falgi teel, Kuninga tänaval, Kanuti tänaval, Inseneri tänaval, Vana turu tänaval, Georg Otsa tänaval, Suur-Karja tänaval, Roosikrantsi tänaval, Tõnismäe tänaval, Estonia puiesteel ja Komandandi teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles