Ühendekspeditsioonivägi teatas õppustest Läänemerel

BNS
Copy
Ühendekspeditsiooniväe kohtumisel osalenud kaitseministrid. Eesti kaitseminister Kalle Laanet vasakult kolmas.
Ühendekspeditsiooniväe kohtumisel osalenud kaitseministrid. Eesti kaitseminister Kalle Laanet vasakult kolmas. Foto: Kaitseministeerium

Kümne riigi kaitseministrid teatasid teisipäeval pärast kõnelusi Suurbritannias, kus mõisteti hukka Venemaa tegevus Ukrainas, õppustest Läänemerel.

Ühendekspeditsioonivägi (JEF) ütles avalduses, et peatselt viiakse läbi õppused, mis demonstreerivad JEF-i riikide liikumisvabadust strateegilises tsoonis.

«See ja järgnev tegevus jäävad ennetavaks ja proportsionaalseks.»

«Ühiselt tegutsedes demonstreerime me JEF-i solidaarsust, võimekust ja otsustavust seista ühiselt meie piirkonna julgeoleku ja stabiilsuse eest.»

JEF moodustati 2012. aastal ning sellesse kuuluvad NATO liikmed Taani, Eesti, Island, Läti, Leedu, Holland, Norra ja Suurbritannia ning allianssi mitte kuuluvad Soome ja Rootsi. Ühendus keskendub julgeolekule põhjapolaarpiirkonnas, Atlandi põhjaosas ja Läänemere piirkonnas.

JEF-i ministreid võõrustas kõnelustel Kesk-Inglismaal Briti kaitseminister Ben Wallace, kelle sõnul on ühendus Venemaa viimase aja tegevust arvestades tähtsam kui kunagi varem.

Ministrid mõistsid üksmeelselt hukka Vene presidendi Vladimir Putini otsuse tunnustada Ida-Ukraina separatistlikke piirkondi iseseisvate riikidena ja saata sinna väed.

«Me kutsume Venemaad deeskaleerima ja kannustame teda astuma läbipaistvasse dialoogi.»

Laanet: Ühendekspeditsiooniväe lähinädalate tegevused demonstreerivad võimekust ja otsusekindlust

Kaitseminister Kalle Laanet ütles täna Leicestershire's toimunud Ühendekspeditsiooniväe kaitseministrite kohtumisel, et Ukraina ja Euroopa seisavad silmitsi vahetu sõjalise konfliktiga, millele andis taganttõuke Donetski ja Luganski separatistlike niinimetatud rahvavabariikide tunnustamine Venemaa Föderatsiooni presidendi poolt.

Kalle Laanet.
Kalle Laanet. Foto: Ints Kalnins

«Ukraina ümber on koondatud arvestatavad Venemaa relvajõudude üksused ning sõjatehnika ja rünnak vaba Ukraina vastu võib aset leida väga lühikese aja jooksul. Donetski ja Luganski niinimetatud rahvavabariikide tunnustamine on selleks kahtlemata hea ettekääne,» sõnas kaitseminister Laanet.

Ühendekspeditsiooniväe kaitseministrite kohtumisel rõhutati toetust Ukraina territoriaalsele terviklikkusele.

«Ühendekspeditsioonivägi on oluline osa Läänemere piirkonna heidutuses nii poliitilises kui sõjalises võtmes ja valmis kiirelt reageerima nii merel, maal kui õhus,» lisas ta.

«Eesti toetab Ühendekspeditsiooniväe valmisoleku tagamist õppuste abil,» märkis Laanet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles