Eesti arvates oli Ukraina-suunaliste küberrünnakute taga Vene sõjaväeluure (5)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Otse Postimehest: välisminister Eva-Maria Liimets
Otse Postimehest: välisminister Eva-Maria Liimets Foto: Remo Tõnismäe

Eesti ühineb USA, Ühendkuningriigi ja Austraalia avaldustega omistada 15.–16. veebruaril 2022 toimunud küberrünnakud Ukraina finantssektori vastu Venemaa sõjaväeluurele (GRU).

Välisminister Eva-Maria Liimetsa sõnul saame teadaolevale informatsioonile tuginedes suure tõenäosusega väita, et rünnakute taga oli Venemaa sõjaväeluure (GRU). «Küberründed elutähtsa taristu vastu lähevad vastuollu rahvusvahelise õigusega ja mõistame seega need üheselt hukka,» ütles välisminister Liimets.

«Kindlasti peame aitama rahvusvahelises koostöös tugevdada Ukraina küberjulgeolekualaseid oskuseid, et Ukraina suudaks oma taristut küberrünnakute eest senisest tõhusamalt kaitsta,» lisas ta.

Eesti on teinud Ukrainaga kaua koostööd küberjulgeoleku valdkonnas ning jätkab Ukraina küberjulgeoleku ülesehitamisel oma kogemuste ja teadmiste jagamist. Koostöö hõlmab nii küberjulgeoleku, küberkaitse kui küberdiplomaatia valdkondi, näiteks arendades Ukraina e-valitsemise infrastruktuuri, e-teenuseid ja küberturvalisuse standardeid.

15. veebruaril tabas Ukraina kaitseministeeriumi, relvajõudude ja kahe riikliku suurpanga veebikülgi küberrünnak.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles