Presidentide kohtumist saatis tänulikkus ja tõsidus: «Putin peab mõtlema, mis sammu ta tegi» (1)

Copy
Alar Karise ja Volodõmõr Zelenskõi kohtumine eelmisel aastal.
Alar Karise ja Volodõmõr Zelenskõi kohtumine eelmisel aastal. Foto: Foto: Ukraina Presidendi Kantselei

President Alar Karis kohtus eile Ukrainas president Volodõmõr Zelenskõi ja peaminister Denõs Šmõgaliga, kellega arutati nii Putini üleeilset «ajalooloengut» kui ka tulevikku. Karis andis kulisside taga kõneldust põgusa ülevaate ka Postimehele.

Ehkki maailm on toimuvast valdavalt ärevil, nentis Eesti president, et kuigi see võib kõlada üllatavalt, näib Ukraina poliitikutel jätkuvat igapäevane töö ja paanika asemel on tunda eelkõige pettumust. «Kohtumisel poliitikutega jäi tõesti selline mulje, et muidugi ollakse mures, aga hirmutunnet, et kas see eskaleerub... [ei ole]. Zelenskõi on alati üles näidanud optimismi,» rääkis Karis.

Nagu öeldakse, on ajalool kombeks korduda, ja sotsiaalmeedias on esitatud küsimus: kes siis järgmiseks? Presidendid meenutasid idanaabri varasemaid käitumismustreid ning 2014. aasta sündmusi Ukrainas, kuid pikemalt nad Karise sõnul sellel ei peatunud. Toona Karise kirjeldusel pigem nõukogudeaegsesse vormi toppama jäänud jõustruktuurid on nüüd tunduvalt tugevamad: «Praegu on nad kindlasti rohkem valmis, nagu olen maininud ka nende sõjaväereformi.» Raha, mis Ukraina kaitse-eelarvesse suunatakse, on Eesti presidendi sõnul märkimisväärne: ligi viis protsenti SKTst.

Karis on varem korduvalt öelnud, et Eestile ohtu ei ole. «Siin ongi see küsimus, kui kaugele ajaloos tagasi minna,» arutles ta. «Me oleme olnud ka osake Taani ja Rootsi riigist, miks arvestada ainult Vene riigiga? Ma ei võtaks seda juttu väga tõsiselt. See sõnum, mida Putin oma nn ajalootunnis ütles, oli pigem ikkagi suunatud siseriiki. Põhjendamaks samme ja näitamaks, kuidas ajalugu on nende jaoks ümber kirjutatud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles