Välisministeerium kutsus välja Venemaa saatkonna ajutise asjuri

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Välisministeeriumi hoone Tallinnas Islandi väljakul.
Välisministeeriumi hoone Tallinnas Islandi väljakul. Foto: Kaupo Kalda

Välisministeerium kutsus täna, 22. veebruaril välja Venemaa saatkonna ajutise asjuri seoses sellega, et Venemaa president Vladimir Putin «tunnustas» nn Donetski ja Luganski rahvavabariikide iseseisvust.

Venemaa saatkonna ajutise asjuri Sergei Nalobiniga kohtunud välisministeeriumi asekantsler Rein Tammsaar mõistis kohtumisel kõige karmimal võimalikul viisil hukka Venemaa «tunnustusavalduse» nn Donetski ja Luganski rahvavabariikidele ning Vene väeüksuste sisenemise sellele Ukraina territooriumile.

Tammsaar rõhutas, et Eesti hinnangul on tegu rahvusvahelise õiguse, sealhulgas ÜRO põhikirja, Helsingi lõppakti, Pariisi harta ja Budapesti memorandumi räige rikkumisega. Venemaa samm on täielikus vastuolus Minski lepetega, mille eesmärgiks oli tagada rahu Ukraina idaosas.

Venemaa on konflikti osapoolena hoidunud Minski lepetega endale võetud kohustuste täitmisest juba aastaid ning uus Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse vastu suunatud rünnak tähendab sisuliselt ühepoolset lepingutest väljumist Venemaa poolt, mis eskaleerib niigi pingelist julgeolekuolukorda veelgi.

Venemaa esindajale sai rõhutatud, et Eesti koos Euroopa Liiduga vastab Venemaa tegevusele uute piiravate meetmetega, sealhulgas Venemaa poolt äsja «tunnustatud» piirkondade suhtes. Venemaa jätkuva agressiooni korral on Euroopa Liit valmis rakendama ka lisameetmeid. Ühtlasi kinnitas Tammsaar, et Eesti toetab ka edaspidi Ukraina omariiklust ja territoriaalset terviklikkust igal võimalikul moel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles