Perling: veel eile õhtul oli mul Ukraina kolleegidega intervjuu, täna kell 10 pidime jätkama

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Endine riigi peaprokurör Lavly Perling. 
Endine riigi peaprokurör Lavly Perling. Foto: Eero Vabamägi

Kaks aastat Ukrainat õigusriigi reformide teemal nõustanud Lavly Perling on viimased paar nädalat olnud Eestis. Küll pidanuks tal täna hommikul ukrainlastega olema tööga seotud intervjuu.

Sellest ajast, kui Perling viimati Kiievis oli, on möödas juba nädalaid. «Siis, kui britid ja ameeriklased hakkasid lahkuma, lükkusid mul intervjuud edasi,» avaldas Perling.

Läbi arvutiekraani tegi ta veel eilse õhtuni Kiievi kolleegidega intervjuusid ning täna kell 10 pidanuks ta intervjuudega jätkama.

«Ma töötan Ukrainale ja olin eile isegi uhke selle üle, et oma riigi sünnipäeva tähistan nende õigusriigi jaoks kõrgete justiitsametnikega intervjuusid tehes. Pinge läheb mööda, sõda läheb mööda, aga majandus ja õigusriik on need, mis riiki edasi viivad.»

Perling jätkas: «Kui uudis täna tuli, siis kõik meie intervjuud tühistati ja mul ei jäänudki muud üle, kui kirjutada, et oleme nendega. Ukraina on tugev, jääb Läände, me kohtume peagi ning töötame edasi, sest seda on vaja. Vastus täna hommikul Ukrainast tuli kiiresti ja see oli üks lühike lause: «Meie võidame» ning Ukraina lipp. Ma arvan, et sellega on kõik öeldud.»

Mida Perling Eestit ja Läänelt ootab? «Jätkuvat toetust. Et igaüks teeks seda, mida tema saab teha Ukraina jaoks. Suured lääneriigid saavad teha sanktsioone ja tagada, et need oleksid tõhusad. Eesti saab jätkata toetust sõnades ja sõjaliselt. Aga kaks märksõna, mida nad kindlasti vajavad, on jällegi majandus ja õigusriik. Sest me ju usume, et see lõpeb kiiresti ja siis nad peavad oma riiki taas üles ehitama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles