Ameerika Ühendriikide hävituslennukid F-35 jõudsid Ämarisse (5)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Ämari lennubaasi jõudsid täna õhtul Ameerika Ühendriikide hävituslennukid F-35.
Ämari lennubaasi jõudsid täna õhtul Ameerika Ühendriikide hävituslennukid F-35. Foto: Kaitsevägi

Ämari lennubaasi jõudsid täna õhtul Ameerika Ühendriikide hävituslennukid F-35, mis saadeti Ühendriikide valitsuse poolt Baltikumi regiooni seoses Vene Föderatsiooni poolse agressiooniga Ukraina suunas.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem ütles, et täna hommikul alanud laiaulatuslik Venemaa Föderatsiooni relvajõudude rünnak Ukraina vastu on toonud aktiivse ja mastaapse sõjategevuse Euroopasse.

«Selline agressioon kinnitab taas, et Ameerika Ühendriikide poolt avaldatud luureinfo oli tipptasemel ja NATO plaan tugevdada Läänemere regiooni lisajõududega on äärmiselt vajalik ja tänuväärne,» lausus Herem.

Herem lisas, et kuna NATO näeb Baltikumi ja Poolat ühtse operatsiooniruumina, siis omab Ameerika Ühendriikide otsus mõju Baltikumi ja Poola piirkonnale tervikuna.

Kaitseminister Kalle Laaneti sõnul näitab Ühendriikide sel nädalal tehtud otsus tugevdada liitlaste kohaolekut Eestis oma kaasaegseimate lennuvahenditega valmidust kaitsta oma liitlasi. Ta lisas, et Ühendriigid näidanud kriisis kindlameelse liidri rolli jagades liitlastega operatiivselt infot, kui ka astudes konkreetseid samme Venemaa heidutamiseks.

«Sama kiiret reageerimist nägime ka 2014. aastal kui Ameerika Ühendriigid olid esimesed, kes sõjategevuse puhkemisel Ukrainas tõid oma hävitajad Ämari lennubaasi,» ütles Laanet.

USA Euroopa ja Aafrika õhujõudude ülem, kindral Jeff Harrigian lausus, et liitlased on silmitsi muutuva keskkonnaga ja F-35-te saatmine NATO idatiivale tugevdab alliansi kaitsevõimekust ning võimendab liitlaste vahelist koostöövõimet.

Ameerika Ühendriigid on otsustanud tugevdada Baltikumi ja Poola regioonis heidutust, saates Läänemere piirkonda viienda põlvkonna hävitajad F-35, ründekopterid AH-64 ja 800-liikmelise üksuse.

Ämarisse saabunud varghävitajate F-35 näol on tegemist inimkonna ajaloo kõige kallima relvasüsteemiga, mis suudab täita nii hävitus-, luurelennuki kui taktikalise pommitaja ülesandeid. Viienda põlvkonna hävitajana on F-35 eelised lahinguruumis tema hukukindlus ja situatsiooniteadlikkus, mille tagab vargtehnoloogia, sensorid ja mitmekihiline andmeside.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles