AK Laupäevanovell: sünnipäev

Ilmar Särg
, arst ja kirjanik
Copy
Illustratsioon Ilmar Särje novellile "Sünnipäev" 
Illustratsioon Ilmar Särje novellile "Sünnipäev" Foto: Mark Antonius Puhkan

Igal aastal saab inimene ühel päeval aasta vanemaks. Täiskasvanud, eriti vanemad inimesed, ei tunne sellest erilist rõõmu, sest mida suurem number, seda vähem on veel ees. Lastel aga, kes tahavad ruttu suureks saada, on reeglina hea meel, kui vanematele sammukese ligemale jõuavad. Ka vanavanematel on reeglina hea meel, et lapselaps juba kaela kandma hakkab ja temast võrdväärse jutupartnerina asja on.

Ühel ja samal linnatänaval elasid üpris lähestikku mitu põlvkonda, vanavanemad oma majas, vanemad omas ja lapsed nende juures. Või oli see hoopis ühes suures majas, kus olid vanavanemad ühel ja vanemad teisel korrusel. Juhtub nii ja teisiti.

Vanasti, kui katk ei olnud veel Eestimaal levinud, käisid lapselapsed ikka vanaema ja vanaisa juures. Eriti kui vanematel kuhugi minna vaja oli. Mängisid kunagiste vanemate mänguasjadega ja rääkisid lastejutte. Aga siis tuli maa peale katk, mida kutsuti koroonatõveks, ja igalt poolt õpetati: vähendage kontakte! Hoidke, et vanad inimesed haigeks ei jääks! Ärge külastage ja ärge laske külastada lastel vanemaid ja vanavanemaid! Ärge viige neile haigust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles