Karise kõne keskendus Ukraina sõjale ja noorte tervisele (2)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
President Alar Karis vabariigi aastapäeval Estonia kontserdisaalis kõnet pidamas.
President Alar Karis vabariigi aastapäeval Estonia kontserdisaalis kõnet pidamas. Foto: Eero Vabamägi

President Alar Karise esimene iseseisvuspäeva kõne sattus päevale, mil Venemaa alustas Euroopas sõda.

«Üleeile lubasin Kiievis ­president Zelenskõile, et Euroopa ei jäta Ukrainat üksi. Et me ei väsi ega kaota ­lootust, me teeme kõik, et ohjeldada agressorit,» ütles Karis neljapäeval.

See oli kui lootuse ja usu kinnitus, et Eesti ei väsi mitte ainult Ukraina, vaid ka oma riigi iseseisvuse eest seismast. Äreval kurbusest tulvil päeval, mil ­Kiievis lõhkesid raketid ning Ukraina sõdurid ­surid ­lahinguis sissetungijatega võideldes, ­polnud riigipeal ja tema nõunikel ilmselt lihtne leida õigeid sõnu.

Karis märkis, et kaitstes Ukraina vaba­dust, kaitseb Eesti enda ja oma partnerite õigust oma elu korraldada. Neid sõnu reede hommikul üle lugedes meenus tahes-tahtmata enam kui 30 aasta tagune aeg, mil Eestis maksis veel rubla ning tuli lause-lauselt ja päev-päevalt maailma meie iseseisvussoovis veenda.

Karis tsiteeris aastapäevakõnes esmalt nobelisti, vene ajakirjanikku Dmitri Muratovit ja seejärel Hando Runnelit. Võimalik, et just nimelt see tsiteeritavate valik võimendas tunnet, et Karise kõne oli kui ­Eesti uue ärkamisaja kaja.

Tõsi, selle erandiga, et 30 aastaga on Eesti rahvusvaheline positsioon muutunud, et oleme NATO ja ELi liige.

«Usun, et keegi ei kahtle enam, kui vajalik on Eesti kuulumine Euroopa ­Liitu ja NATOsse. Päevapoliitika ei saa lõhkuda ega õõnestada neid valikuid,» märkis Karis.

Samal tunnil, kui Karis peaaegu tühjale saalile Estonias kõnet pidas, kogunesid EKRE poolehoidjad paarsada meetrit eemal Vabaduse väljakule tõrvikurongkäigule. Muuhulgas lehvisid seal lipud, mille nägemine tekitas tahes-tahtmata küsimuse, kas nende kujundamisel pole eeskujuks olnud haakristilipp. EKRE paljude otsuste seas on senini kehtiv lubadus korraldada referendum Eesti kuulumise üle ELi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles