ÜRO kõneisik: pelgalt mõte tuumasõjast on kujuteldamatu

Copy
Stephane Dujarric
Stephane Dujarric Foto: Via Www.imago-images.de/scanpix

Pelgalt mõte tuumasõjast on kujuteldamatu, ütles ÜRO kõneisik pühapäeval pärast seda, kui Vene president Vladimir Putin seadis riigi tuumajõud kõrgendatud valmisolekusse.

«Pelgalt mõte tuumakonfliktist on lihtsalt kujuteldamatu,» ütles Stephane Dujarric AFP-le, kui temalt küsiti ÜRO peasekretäri António Guterrese reageeringut Putini sammule osana Ukraina kriisist.

Putin kohtus pühapäeval kindralstaabi ülema ja kaitseministriga ning andis korralduse rakendada oma tuumaheidutusjõududes valveteenistuse erikorda, süüdistades Läänt ebasõbralike sammude astumises tema riigi vastu.

«Ma andsin kaitseministrile ja kindralstaabi ülemale korralduse rakendada heidutusjõududes valveteenistuse erikorda,» ütles Putin telepöördumises.

Putin ütles kohtumisel, et NATO juhtriigid on lubanud endale agressiivseid väljaütlemisi Venemaa aadressil.

Moskval on maailma suuruselt teine tuumarelvade arsenal ning tohutu kogus ballistilisi rakette, mis moodustab riigi heidutusjõudude niiöelda selgroo.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) teatas pühapäeval, et kutsub järgmisel nädalal kokku oma nõukogu erakorralise koosoleku, et arutada hetkeolukorda Ukrainas.

Kohtumine leiab aset kolmapäeval kell 12 Eesti aja järgi IAEA Viini peakorteris.

Peadirektor Rafael Grossi on aktiivselt kontaktis kõigi seotud osapooltega, et tagada Ukraina tuumarajatiste ja -materjalide ohutus.

Ukrainal on neli aktiivset tuumaelektrijaama, aga ka hoidlad tuumajäätmete hoiustamiseks, neist üks Tšornobõlis, kus 1986. aastal leidis aset ajaloo karmim tuumakatastroof ning mis neljapäeval langes Vene vägede kontrolli alla.

Ukraina võimude kohaselt on piirkonnas seejärel kerkinud radiatsioonitase, ent IAEA kohaselt on see jätkuvalt madal ega kujuta endast ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles