Koda tegi ettepaneku muuta annetused Ukrainale tulumaksuvabaks

BNS
Copy
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. Foto: Tairo Lutter

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda pöördus rahandusministeeriumi ja riigikogu rahanduskomisjoni poole ettepanekuga muuta tulumaksuseadust nii, et kui ühingule tehakse sihtotstarbeline kingitus või annetus Ukraina abistamiseks, siis sellele ei kehtiks maksuvabastuse piirangud.

Ka praegu on annetused teatud mahus juriidilistele isikutele maksuvabad, siis arvestades sõjaolukorda oleks koja hinnangul põhjendatud sihtotstarbeliste annetuste puhul piirangutest loobuda.

Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts sõnas, et olukorras, kus Ukrainas käib reaalne sõjategevus ning Eesti ettevõtjad ja ühingud tahavad Ukrainat toetada, ei peaks Eesti riik tulumaksuga maksustama Ukraina toetamiseks tehtud kingitusi ja annetusi sõltumata nende suurusest.

«Tegime ettepaneku lisada tulumaksuseadusesse erisus, et ettevõtjatel on lubatud tulumaksuvabalt teha tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja kantud ühingule piiramatus ulatuses kingitusi ja annetusi Ukraina toetamiseks,» sõnas ta ning lisas, et tegemist võiks olla ajutise lahendusega ning erisus võiks kehtida tähtajaliselt.

Koja hinnangul ei ole mõistlik seaduses täpsemalt lahti kirjutada, kus ja mis viisil tuleb ühingul saadud kingitust või annetust kasutada. Oluline on see, et ühingud kasutaksid saadud kingitust või annetust mistahes viisil Ukraina toetamiseks ning ettevõtja tegi kingituse või annetuse just Ukraina toetamise eesmärgil. Vajadusel saab maksuhaldur hiljem küsida selgitusi või ülevaadet toetuse kasutamisest ka eraldi.

Maksupettust aitab koja sõnul kindlasti vähendada ka see, et erisus puudutab ainult sellist olukorda, kus kingitus või annetus tehakse ühingule, kes kuulub tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja. Sellised ühingud ei ole koja arvates huvitatud petuskeemis osalema, sest maksu- ja tolliametil on õigus selline ühing nimekirjast kustutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles