Ilves soovitas Leedu peaministril ettevõtlust julgustada

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänasel kohtumisel Leedu peaministri Andrius Kubiliusega toonitas president Toomas Hendrik Ilves, et praegusel ajal  on oluline julgustada ettevõtlust.

«Eestit ja Leedut - nagu ka paljusid teisi riike - tabanud finants- ja majanduskriis ei luba meil lihtsalt sündmuste kulgemist oodata, vaid nõuab kõigilt valitsustelt kiiret, arukat ja sihikindlat tegutsemist,» ütles president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel Leedu peaministri Andrius Kubiliusega.

Ilvese sõnul kavandab Eesti jõulisi samme võimaliku eelarve defitsiidi piiramiseks ja euro kasutuselevõtu valmiduse saavutamiseks aastal 2011. «See tähendab valusaid kärpeid eelarve suuremates kuluvaldkondades,» sõnas president.

Eesti riigipea sõnul on Baltimaade kui avatud väikeriikide parimad võimalused oma majanduse elavdamiseks jätkuvalt soodsa ettevõtluskeskkonna pakkumine, mida toetab euro kiire kasutuselevõtt ja avaliku sektori tõhustamine, samal ajal tuleb hoida stabiilset maksukeskkonda, tööturu paindlikkust ja ekspordisektori elujõulisust.

«Seetõttu on väga oluline keskendumine ettevõtluse, eriti ekspordiga seotud ettevõtluse riigipoolsele julgustamisele,» rõhutas president ja lisas, et laiemalt vaadates on aga üks olulisemaid ülesandeid usalduse taastamine Baltimaade vastu.

Kohtumisel kõneldi ka siinsest energiajulgeolekust, mille puhul kinnitas president Ilves Leedu-Poola vahelise elektriühenduse kiire valmimise olulisust, sest see aitaks suurendada Balti regiooni varustuskindlust.

Samuti õhutas Eesti riigipea Lätit ja Leedut otsustama teise olulise projekti, Rootsi viiva elektriühenduse asukoha.

«Balti regiooni energiajulgeoleku tagamiseks on eluliselt vajalik puuduvate ühenduste rajamine, kuid koos ühenduste loomisega peab toimuma ka Balti- ja Põhjamaade ühise energiaturu loomine,» rõhutas president Ilves.

Tema sõnul on eesmärgiks ühine Balti- ja Põhjamaade energiaturg aastaks 2013.

Rääkides Leedu uuest tuumajaamast, ütles president Ilves, et Eesti on endiselt huvitatud selles projektis osalemisest.

«Kahjuks ei ole partnerite vahelised viimased kontaktid olnud väga viljakad ja me soovime näha projekti kiiremat arengut,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles