Eestisse jõudsid esimesed Ukraina sõjapõgenikud (8)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Üks bussidest, mis sõitis Poola-Ukraina piirilt inimesi tooma.
Üks bussidest, mis sõitis Poola-Ukraina piirilt inimesi tooma. Foto: Mailiis Ollino

Esmaspäeval saabus Eesti Pagulasabi kaasabil korraldatud bussidega Ukrainast ligi 100 sõja eest põgenenud inimest.

Neist suur osa tuli Eestisse oma lähedaste või tuttavate juurde ja need, kellel majutus puudub, on koostöös Tallinna linnaga esimesteks öödeks erinevatesse majutusasutusse.

«Nii nagu kord aidati Eesti inimesi, on nüüd meie kord pakkuda tuge sõja eest põgenevatele ukrainlastele,» ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. «Riik on pannud seljad kokku kohalike omavalitsuste ja kodanikuühiskonnaga ning teeme kõik, mis meie võimuses, et aidata.»

Siseminister Kristian Jaani sõnul on politsei- ja piirivalveamet viimase kahe ööpäeva jooksul Eesti-Läti piiri lähedal suhelnud ja nõu andnud ligi 270 Ukraina kodanikule, kes on Eestisse sisenenud. «Nende hulgas on nii neid, kes on juba Eestis elavad ukrainlased, Eestit läbivad ukrainlased ja ka sõjapõgenikud, kes soovivad ajutiselt siia jääda,» märkis Jaani.

Putini sõja eest kiiruga põgenenud inimesed tahaksid üle kõige olla kodus, mitte võõrsil sõjapaos.

Sotsiaalkindlustusamet tagab Ukrainast Eestisse saabunutele ööpäevaringse psühhosotsiaalse toe osutamise. Esimeste saabujate majutuse eest tasub vältimatu sotsiaalabi osutajana Tallinna linn.

«Putini sõja eest kiiruga põgenenud inimesed tahaksid üle kõige olla kodus, mitte võõrsil sõjapaos. Seepärast on oluline, et annaksime nüüd neile rahu ja aega olukorraga kohanemiseks. Samal ajal saab igaüks meist aidata, olgu selleks annetus, majutuse pakkumine, vabatahtlik töö või valeinfo leviku takistamine,» lisas Riisalo.

Ukraina piirilt Eestisse jõudsid sõja eest põgenenud inimesed Eesti Pagulasabi ja eraettevõtete koostöös korraldatud bussireisidega.

Eesti Pagulasabi kommunikatsioonijuht Madle Timm kinnitas, et lähipäevadel väljub piirile veel busse. «Eesti Pagulasabi annab endast parima, et info bussidest jõuaks kõigini, keda ootavad siin kas lähedased, töökaaslased või tuttavad,» lisas Timm.

Ukraina kodanikud viibivad Eestis viisavabalt ja rahvusvahelist kaitset Eestis viibimiseks taotleda ei ole vaja.

Sotsiaalministeerium kutsub kõiki organisatsioone ja inimesi, kes soovivad pakkuda abi sõja eest põgenevatele Ukraina kodanikele näiteks majutuse ja transpordiga või ka töökoha leidmisel, tegema seda MTÜ Eesti Pagulasabi vahendusel. Pagulasabi koordineerib abipakkumisi ja hoiab sidet riigiasutustega.

Abipakkumised saab sisestada Pagulasabi lehel. Kirjutada saab ka sotsiaalkindlustusameti aadressile ukraina@sotsiaalkindlustusamet.ee. Samuti on võimalik toetada annetustega läbi Eesti Punase Risti või «Ukraina heaks!» algatuse.

Mitmed Eesti ettevõtted on ulatanud abikäe sõjapõgenike vastuvõtmiseks. Rimi Eesti annetas hädavajalikud hügieenitarbed 250 saabujale. Elisa Eesti ja Telia Eesti on kumbki ukrainlaste jaoks annetanud 2000 kõnekaarti, et inimesed saaksid lähedastega kontaktis olla ning Go Bus ja Lux Express saatsid Ukraina piirile vastu oma bussid.

Rohkem infot julgeolekuolukorrast leiab kriis.ee lehelt, küsimuste korral aitab riigiinfo telefon 1247. Inimestele, kes tunnevad ärevust ja muret, pakub tuge nõustamistelefon 660 4500.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles