Õhuruumi keelu järelmid: Venemaa emamaalt saab Kaliningradi lennata nüüd Soome lahe kohal (1)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Moskva-Kaliningrad lennu uus marsruut.
Moskva-Kaliningrad lennu uus marsruut. Foto: Kuvatõmmis Flightradar24.com lehelt

Euroopa Liidu õhupiir on Ukraina-suunalise agressiooni tõttu Venemaa lennukite jaoks suletud. Selleks, et emamaalt oma enklaavi Kaliningradi või vastupidises suunas lennata, teevad lennukid nüüd ringi üle Soome lahe.

Pühapäevast alates keelas Eesti kõikide Vene vedajate käitatavate õhusõidukite Eesti Vabariigi territooriumile maandumise, õhku tõusmise või Eesti õhuruumist üle lendamise. Samasisulise sanktsiooni ja lennukeelu liikmesriikide õhuruumi sisenemiseks kehtestas päev hiljem Euroopa Liit. Lennukeelu kohaselt ei tohi Venemaa õhusõidukid riikidele kuuluvate territoriaalvete kohal lende teha.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi lennundusosakonna juhataja Taivo Linnamägi nentis, et riikide hallatavad lennuinfopiirkonnad ei hõlma neutraalvete kohal olevat õhuruumi.

«Keelatud ei ole lendamine üle neutraalvete, kus osutatakse ka lennujuhtimisteenust. Näiteks on võimalik lennata Soome lahel ja üle Läänemere, et jõuda Kaliningradi, ja need lennud ka toimuvad, lennujuhtimise teenust osutavad vastavalt kas Soome või Eesti, olenevalt, kust täpselt lennatakse,» lausus ta ning nentis, et õiguslikult oleks keeruline seda keelata.

Muutunud marsruut lennuliini pikkusele drastilist mõju ei avalda. Moskvast Kaliningradi lendab varasemaga võrreldes ligikaudu pool tundi kauem (varem 1 tund 40 minutit, nüüd 2 tundi 20 minutit). Peterburi ja Kaliningradi lennuliinid on pikenenud umbes 1 tunnilt ja 10 minutilt pooleteise tunni peale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles