Eesti perearst läheb ukrainlastele appi (1)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Perearst Madis Tiik.
 
Perearst Madis Tiik.  Foto: Saarte Hääl

Läänemaa perearst Madis Tiik suundus oma kulu ja kirjadega Ukraina-Poola piirile püsti panema mobiilset arstipunkti, et aidata põgenikke seni, kuni tulijaid jätkub.

«Tegelikult pidime möödunud nädalavahetusel ­lendama perega hoopis Madeirale,» ­ütles vabal ajal lambaid ­kasvatav pere­­arst ja Terviseagentuuri omanik Tiik. «Asjad olid juba pakitud, kui Ukrainas algas sõda. Istusime kaks päeva vaid teleka ees ega suutnud oma silmi uskuda.»

Lõpuks otsustas mees, et reis jääb ära, ja tema teeks pigem midagi, millest teistelegi kasu. «Ma ei saanud minna rahuliku südamega puhkama, kui tuhat kilomeetrit eemal käib sõda, ja ­jätta inimesed lihtsalt hätta, kui tegelikult saan kedagi aidata,» ­sõnas ta.

Ukraina praegust ­olukorda peab Tiik katastroofiliseks. «Eestlastena suudame hästi ette kujutada, mida ukrainlased tunnevad,» lisas ta.

Ukraina-Poola piiril on sajad tuhanded põgenikud kannatanud päevi nälga ja külma ning perearsti sõnul ägenevad paljudel seetõttu tõenäoliselt kroonilised haigused, isegi kui neil on mingid ravimid kaasas. Samas võib arvata, et paljudel puuduvad valuvaigistid või antibiootikumid. «Kõhutunde pealt ütlen, et piiri ületanutel, kelle hulgas on palju lapsi, võib olla infektsioone, palavikku, uriinipeetust või kusepõie põletikke,» märkis Tiik.

Tema eesmärk ei ole minna sõtta, vaid avada kohapeal mobiilne arstipunkt. Tõsisemas seisundis abivajajad viib ära kiirabi, ent eestlased saaksid kohe pakkuda perearsti tasandil erakorralist abi. «Vajadusel võtame pindmiste põletike raviks välja ka skalpelli või puhastame-seome haavu,» mainis arst.

Tiigi sõnul poolakad kõiki neid asju juba ka teevad. Eesti kaitsevägi keskendub praegu aga teistele tegevustele ja Pagulasabi andmetel on lähiajal vaja ­abikäsi, sest piiri läbilaskevõimet plaanitakse suurendada ja ­hädaliste hulk ilmselt kümnekordistub. «Meil soovitati küll oodata, kuid kohalejõudmine võtab samuti aega, nii et kolmapäeva hommikul stardime,» lausus Tiik.

Poolasse plaanitakse sõita kahe matkabussiga, kaasas oma raha eest ostetud meditsiini­vahendid ja ravimid. «Peame olema iseseisvad, sest ei tea, mis meid tegelikult ees ootab ja kas saame kohapeal varusid täiendada,» tõdes Tiik.

Kuigi eile hommikul oli ­Tiigil üks sõiduk puudu, sai keskpäevaks mure lahendatud. Sotsiaalmeedias avaldatud üleskutsele pakkuda neile teist matkabussi koos juhiga vastati mõne tunni jooksul üheksa korda.

Esimese kuueliikmelise meeskonna komplekteeris Tiik oma kolleegidest Terviseagentuuris: «Eestisse jääjatel tuleb seni ära teha ka meie töö.» Esialgu lähevad eestlased maad kuulama, millist abi põgenikud täpselt vajavad, siis osatakse organiseerida juba ­järgmine meeskond, kes esimesed minejad nädala pärast välja vahetavad.

«Niikaua kui piiril abi vaja läheb, kavatseme ka meeskondi kokku panna,» ütles Tiik, kellel lisaks autojuhtidele ja teistele abilistele on pikk nimekiri õdedest, kes end Poolasse appi pakuvad. «Ega ma kahelnudki, et ­eestlaste süda on õige koha peal, tuleb vaid võimalusi luua.»

Arstiabi Ukrainale

  • Korraga nädal kohapeal töötavad meeskonnad koosnevad pere­arstist, kahest õest, parameedikust ja kahest autojuhist-abilisest.
  • Kellel indu ja tahtmist tulevikus kaasa lüüa, võtke palun ühendust ­e-posti aadressil heidi@terviseagentuur.ee.
  • Terviseagentuuri perearstid töötavad Haapsalus, Hiiumaal, Vormsil, Viljandis, Valgas, Lasval, Võrus ja Värskas.

Annetused Ukraina heaks

Ukrainat saab aidata annetuskeskkonnas www.ukrainaheaks.ee.

  • Kuna olukord on muutlik, muutub ka abi olemus. Kõik organisatsioonid kasutavad annetusi selle järgi, mida parajasti kõige rohkem vaja on.

Annetusi saab teha pangaülekandega:

  • MTÜ Eesti Pagulasabi, EE791010220258852223
  • MTÜ Mondo, EE491010220099409013
  • MTÜ Ukraina Kultuurikeskus, EE401010220229090221
  • «Toeta Ukraina sõjaväge»
  • Ukraina pank avas annetuskoha, et toetada Ukraina sõjaväge.
  • Annetuskonto number on: UA843000010000000047330992708
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles