VIDEO JA GALERII ⟩ Briti kaitseminister: me peame Putinile tuletama meelde, et NATO on ühtne (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Kaitseminister Kalle Laanet ja Ühendkuningriigi kaitseminister Ben Wallace annavad täna kell 10.50 kaitseministeeriumis pressikonverentsi, mida on võimalik vaadata otsepildis Postimehe vahendusel.

Ühendkuningriigi kaitseminister Ben Wallace ütles, et kui NATOt rünnata, siis on iga riigi õigus käivitada artikkel viis. «Kui te mäletate, siis Türgi lasi mõni aasta tagasi Vene lennuki alla, aga see ei viinud suurte eskaleerumisteni,» lisas Wallace. 

Kalle Laanet lisas, et Eesti on kaitsetegevusele lisarahastust andnud. «Kui meil on pilt selge, siis saame ka valitsuses ja parlamendis otsustada, kuhu see raha suunata. Esmaste ja kiirete võimete arendamine ja kindlustamine, teine on pikemaajaliste võimekuste suurendamine,» loetles Laanet. 

Balti riigid ja Eesti on aastaid hoiatanud, et Vladimir Putin võib sõda alustada. Kas NATO peaks oma heidutusstrateegia nüüd ümber mõtlema? 

«Putin alustas sõda Ukrainas ja ei ole vaja arutleda selle üle, kas see on nii või ei ole. NATO peab endalt küsima, millised on alliansi järgmised sammud. Selline tugevdamise ja kindlustamise liin tuleb kindlasti. Peame ka edaspidi vaatama, kuidas Venemaad ohjata. Oluline poliitiline signaal on NATO-le antud,» toonitas Wallace. 

«Me peame Putinile tuletama meelde, et NATO on ühtne ja olenemata riigi suurusest peame me üksteise eest seisma. NATO peab liikuma heidutusest kaitsesse. Meil on konkreetsed soovid ja plaanid, mida tahame NATO idatiival näha,» lisas Wallace. 

Laaneti sõnul algas pärast Leedu hübriidrünnakut hübriidrünnak Poolas ning seejärel hakkas Venemaa oma sõjavõimekust piiridele nihutama. «Kohtumistel oma kolleegidega EList ja NATOst küsisid nad meilt, miks me nii palju muretseme. Nüüd näeme, et sellel muretsemisel oli alust. Hetkel meil otsest sõjalist ohtu Venemaalt ei ole,» lisas Laanet. 

Wallace kinnitas, et kõik nägid neid märke juba aasta tagasi – Venemaal oli peidetud õppuste plaan, millest kunagi ei ole teada, mis sellest tuleb. «Aprillis olime väga mures selle pärast. Pärast õppusi jäi varustus sinna ja alles hiljem hakkas see varustus liikuma,» lausus Wallace. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles