VIDEO ⟩ OJK: novembris põhjustas õnnetuse valearvestuse teinud piloot

BNS
Copy
Lennuki paiknemine rajaläve lähedal.
Lennuki paiknemine rajaläve lähedal. Foto: OJK

Ohutusjuurdluse Keskuse (OJK) teatel põhjustas mullu novembris Helsingist saabunud eralennukiga tõsise intsidendi piloot, kes tugines kütuse planeerimisel ainult pardaarvuti andmetele.

11. novembril 2021. aastal toimus Tallinna lennuväljal tõsine intsident väikelennukiga Piper PA46R-350T, teatas OJK esindaja. Vahetult enne maandumist lõppes lennukil kütus, mille tõttu planeeris lennuk üle lennuvälja piirdeaia, kuid lennuraja alguseni ei jõudnud ja peatus rajaäärsel murul.

OJK hinnangul põhjustas õnnetuse piloodi viga – kütuse planeerimisel ainult pardaarvuti andmetele tuginemine, õhusõiduki käitamisprotseduuridest kõrvalekaldumine ning heade otsustuspõhimõtete ja lennumeisterlikkuse eiramine.

«Helsingist Tallinnasse teel olnud eralennuk maandus raja otsa kõrval asuvale asfalteeritud platsile ning liikus peatumisteekonna jooksul edasi raja ääres olevale mururibale,» ütles OJK juhataja Rene Arikas.

«Lennukis viibisid piloot ja kolm reisijat, tegemist ei olnud reisijate kommertsveoga. Intsidendi käigus piloot, reisijad ja õhusõiduk olulisi vigastusi ei saanud, kuid tegemist oli siiski ohtliku juhtumiga. Kuna Ohutusjuurdluse Keskuse tegevuse eesmärgiks on õnnetuste ära hoidmine, algatasime intsidendi suhtes ohutusjuurdluse, et teha kindlaks toimunu põhjused.»

Tõsise intsidendi toimumise asjaolude väljaselgitamiseks koondas OJK õhusõiduki tehnilisest ülevaatusest saadud informatsiooni, turvakaamerate salvestuse, pardasalvesti andmete, lennujuhtimiskeskuse salvestiste, õhusõiduki dokumentatsiooni ja piloodi ütluste alusel faktilise materjali, mille detailne ülevaade on leitav OJK veebilehelt.

Vähendamaks edaspidi sarnaste olukordade tekkimise riski, soovitab OJK transpordiametil tõhustada järelevalvet erapilootide ja erapilootide koolitusorganisatsioonide tegevuse osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles