Lang usub, et Peterburi jumalateenistus saab püsiva lahenduse

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi Jaani kirik.
Peterburi Jaani kirik. Foto: Raigo Pajula

Eestikeelsed jumalateenistused jätkuvad Peterburi Jaani kirikus vähemalt suveni, lubab kultuuriministeerium, nende jätkamist arutab kevadel ka minister Siim Kiisleri juhitav komisjon.

Peterburi Jaani koguduse liige Külli Sulg kirjutas hiljuti kultuuriminister Rein Langile saadetud kirjas, et rahvuskaaslaste 2004-2008 ning 2009-2013 programmide kohaselt on Eesti riik eelnevatel aastatel toetanud Peterburi Jaani koguduses eestikeelsete jumalateenistuste ja kiriklike talituste läbiviimist kaks korda kuus, jaanuaris aga teatas Eestist saabunud pastor Enn Salveste kogudusele, et alates käesoleva aasta märtsist ei ole EELK-l enam võimalik lähetada Peterburi oma vaimulikke, sest programmi raames on lõpetatud selle tegevusala rahastamine, vahendas ERR Uudised.

«Vaimulike lähetamist korraldab EELK Misjonikeskus, ning meile teadaolevalt jätkuvad eestikeelsed jumalateenistused endiselt kaks korda kuus vähemalt suveni,» kirjutas vastuseks Lang, lisades, et kiriku ja koguduste teenimisega seotud küsimused ei kuulu kultuuriministeeriumi tegevusvaldkonda.

Siseministeeriumi usuasjade osakonna juhataja Ilmo Au aga teatas Külli Sulgile, et usuliste ühenduste valdkonna eest vastutava regionaalministri Siim Kiisleri juhtimisel toimub 9. mail valitsuse ja EELK koostöö arendamiseks moodustatud komisjoni istung, kus võetakse arutlusele ka Peterburi Jaani kirikus jumalateenistuste korraldamise jätkamise küsimus.

«Loodan, et nii riigi kui kiriku ühiste arutelude ja pingutuste tulemusena leitakse parim võimalik lahend, et Peterburi Jaani kirikus saaksid eestikeelsed jumalateenistused jätkuda,» kirjutas Au.

Taastatud Peterburi Jaani kirik saab 1. sünnipäevaks kingiks oreli

20. veebruaril täitus aasta Peterburi Jaani kiriku taasavamise ja pühitsemise pidustustest.

Avamisel osales kõrgetasemeline delegatsioon Eestist, eesotsas Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvesega, esinesid Eesti Rahvusmeeskoor ning Rahvusooperi Estonia sümfooniaorkester. See oli pidulik finaal 15 aastat kestnud kiriku taastamise protsessile.

Nüüdseks on Jaani kirik aasta jagu Eesti Kontserdi eestvõttel tegutsenud kiriku, kontserdisaali ja eesti kultuurielu keskusena Peterburis. Eesti Kontserdi kui ka Peterburi kohalike
kontserdiorganisatsioonide korraldusel on kirikus toimunud 84 kontserti. Ainuüksi kontserdikülastajaid on majast läbi käinud üle üheksa tuhande, arvestamata ekskursioone ja lihtsalt huvilisi.

Eesti Kontserdi direktori Jüri Leiteni sõnul on eriti rõõmustav, et lisaks eesti muusikutele on Jaani kiriku enda jaoks leidnud ka arvukas Peterburi muusikute ja muusikahuviliste ringkond, kes loevad saali linna parimate hulka kuuluvaks kammer- ja ka koorimuusika kontsertide korraldamisel.

Eile toimus Jaani kirikus Eesti Vabariigi aastapäevale ja Jaani kiriku taastamise esimesele aastapäevale pühendatud pidulik vastuvõtt, kus esines Arsise noorte kontsertansambel Aivar Mäe juhatusel.

Parimaks sünnipäevakingiks võib aga pidada värsket uudist Norrast. Trondheimi lähistel  asuv väike Soknedali kogudus otsustas Peterburi Jaani kirikule kinkida oreli. Tegemist on oreliehitusfirma  Brødrene Torkildsen  1933. aastal valminud väga heas seisukorras kontsertpilliga, mis on siiani asunud Soknedali kirikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles