Liimets: liitlased jätkavad Ukraina toetamist

BNS
Copy
NATO välisministrid.
NATO välisministrid. Foto: NATO

Välisminister Eva-Maria Liimets arutas täna NATO välisministritega Venemaa sõda Ukraina vastu, selle mõjusid Euroopa julgeolekule ning NATO ja Venemaa suhete tulevikku.

Kohtumisel tegi videopöördumise Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba ning lisaks alliansi riikidele osalesid ka Soome, Rootsi ja Euroopa Liidu esindajad.

NATO peasekretär kutsus tänase erakorralise välisministrite kohtumise kokku, et arutada Venemaa sõda Ukrainas, vaadata üle liitlaste sellega seotud tegevus ning rääkida abist Ukrainale.

«NATO ei ole sõja osaline, kuid oleme liitlaste ja Euroopa Liiduga astunud olulisi samme, et teha Venemaale Ukrainas sõjapidamine igas mõttes võimalikult kulukaks. Samuti oleme ühel meelel, et meie jätkuv ja senisest veelgi suurem rahaline, sõjaline ja humanitaarne tugi Ukrainale on ainuke võimalus Venemaa agressiooni lõpetamiseks ja kannatavate inimeste aitamiseks. Eesti on samuti Ukrainat igati toetanud ning kavatseme selle abiga kõigiti jätkata,» selgitas välisminister Liimets.

Välisministrid mõistsid Venemaa sõjalise agressiooni, rünnakud tsiviilelanikkonna ja kriitilise taristu vastu Ukrainas ühiselt hukka ning kutsusid Venemaad üles viivitamatult vaenutegevust lõpetama. Ministrid kinnitasid ka, et liitlased jäävad kindlaks oma väärtustele ning on valmis senisest tõhusamalt toetama partnereid, kes neid väärtusi jagavad.

Lisaks rõhutas Liimets vajadust jätkata kaitse, heidutuse ja NATO idatiiva tugevdamist, mille tagavad muu hulgas liitlaste alaline suurendatud kohalolek ja tugev õhukaitse, ning tänas liitlasi, kes on juba saatnud Eestisse täiendavaid jõude.

Liimetsa sõnul on selge, et Venemaa sõjategevuse tõttu on muutunud kogu Euroopa julgeolekuolukord, kuid kinnitas, et Eestile vahetut sõjalist ohtu ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles