TAUST Ukraina sõjapõgenikud on näinud omaste surma

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy
Järjekordsed sõjapõgenikud Ukrainast asuvad Eestisse teele.
Järjekordsed sõjapõgenikud Ukrainast asuvad Eestisse teele. Foto: Erakogu

Sotsiaalmeediast on varemgi häid ettevõtmisi alguse saanud. Anti Liivak postitas Facebooki kaks päeva pärast sõja algust üleskutse minna Ukraina-Poola piirile sõjapõgenikke aitama. Omal algatusel appi minejate seltskond sai kaheksaliikmeline. Tegutsetakse Medyka-nimelises piiripunktis Poolas, kus aidatakse põgenikke. Ukrainlastele appi kiirustanud eestlaste eestvedaja Anti Liivaku sõnul on piiril toimuv lihtsalt hoomamatu – põgenikke on tuhandetes.

Päev pärast üleskutset asutigi teele, autod täis annetatud toitu ja esmatarbekaupu. Eestisse pääseda soovivate Ukraina põgenike kontaktid jõuavad eestlastest abimeeskonnani Eesti Ukraina saatkonna kaudu.

«Need on lõhutud perekonnad, pisaraid on väga palju,» räägib Liivak. «Me püüame maha jäänud pereliikmed üles leida. Tegutseme 250 kilomeetri raadiuses, ent praegu on meil juhtum, kus ühe perekonna puhul tuleb sõita 400 kilomeetrit Ukraina territooriumile. Kui ma enne arvasin, et olen elus kõike näinud ja mind on väga raske rivist välja lüüa, siis eile õhtul magama minnes võttis silmanurga märjaks. Tõin piirile viieliikmelise seltskonna: kaks vanaema, kolm väikest last. Kõik nad olid pärit Ukraina suuruselt teisest linnast Harkivist ja rääkisid, kuidas linn pommitati põhimõtteliselt pooleks. Nende sugulased said nende nähes surma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles