NATO vabandas koraani rüvetanud sõdurite pärast

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani ametnikud demonstreerimas tulest päästetud koraane.
Afganistani ametnikud demonstreerimas tulest päästetud koraane. Foto: SCANPIX

Liitlasvägesid Afganistanis tabas järjekordne löök, kui üle tuhande afgaani nõudsid koraani rüvetanud koalitsioonivägede sõdurite karistamist.

Ühendriikide Bagrami sõjaväebaasi ees avaldas täna moslemite pühakirja rüvetamise vastu meelt üle tuhande inimese. Osa meeleavaldajaist viskas baasi kaitsvate sõdurite suunas kive ja süütepudeleid, mispeale püüdsid sõdurid protestijaid kummikuulidega eemale tõrjuda, vahendas BBC.

Samas baasis töötavate afgaani ametnikest allikate väitel leidsid nad eile sõdurite prügi hulgast kaks moslemite pühakirja, mis oli kavas koos muu prügiga ära põletada. Moslemite silmis tähendab see aga koraani rüvetamist.

Täna esitas ISAFi komandör Afganistanis kindral John Allen avaliku vabanduse, paludes vabandust kõigi käest, keda sõdurite käitumine riivas. Ka andis Allen käsu juhtunut uurida. «Kui me neist tegudest teada saime, sekkusime me kohe ja peatasime need,» selgitas Allen.

«Me uurime juhtunut põhjalikult ja astume samme kindlustamaks, et selline asi enam kunagi ei korduks. Ma kinnitan ja luban teile, et see polnud kuidagi tahtlik,» lisas Allen.  

Alles möödunud kuul avaldati portaalis Youtube videoklipp, kus Helmandi provintsis teeninud neli ameeriklasest merejalaväelast urineerisid afgaanide surnukehadele. Juhtum tekitas suurt vastukaja ning valmistas liitlasvägedele suurt piinlikkust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles