Küsitlus: 67 protsenti vastanutest hetkel sõjalist ohtu Eestile ei usu

BNS
Copy
Eesti-Läti piir Valgas
Eesti-Läti piir Valgas Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel läbi viidud küsitlusest selgub, et täisealistest elanikest arvab 24 protsenti, et Eestit ähvardab praegu otsene sõjaline oht. 67 protsenti vastanutest aga leiab, et sõjalist ohtu praegu Eestile ei ole.

24. veebruaril alustas Venemaa sõda Ukraina vastu, mis on tekitanud Eestis taasiseseisvumisaja kõige tõsisema julgeolekuolukorra, kirjeldas uuringufirma teates. Kuigi ekspertide sõnul Eestit hetkel otsene sõjaline oht ei ähvarda, siis uuris Ühiskonnauuringute Instituut, kuidas Eesti inimesed praegust olukorda tajuvad.

Küsimusele «Kas teie arvates ähvardab Eestit praegu otsene sõjaline oht?» vastas 24 protsenti: «Jah, kindlasti» või «Pigem jah». 67 protsenti vastas «Ei, pigem mitte» või «Ei, kindlasti mitte», «Ei tea» vastas 9 protsenti küsitletutest.

Eestlastest arvab 62 protsenti ja muust rahvusest vastajatest 77 protsenti, et Eestit praegu sõjaline oht ei ähvarda.

Küsimusele «Kui rahul te olete valitsuse praeguse tegevusega julgeolekukriisis?» vastas 56 protsenti, et on «Väga rahul» või «Pigem rahul». 

«Pigem ei ole rahul» või «Üldse ei ole rahul» 30 protsenti ning 13 protsenti vastas «Ei tea». Eestlastest on valitsuse tegevusega rahul 71 protsenti ja muust rahvusest vastajatest 29 protsenti.

Küsimusele «Kas NATO riigid peaksid saatma oma väed Ukrainasse appi?» vastas 36 protsenti «Jah, kindlasti» või «Pigem jah». 46 protsenti leidis, et «Ei, pigem mitte» või «Ei, kindlasti mitte» ning 7 protsenti ütles «Ei tea».

Eestlastest arvab 50 protsenti ja muust rahvusest vastajatest 12 protsenti, et NATO peaks saatma oma väed Ukrainasse appi.

Eesti sõdurite Ukrainasse saatmise kohta ütles 24 protsenti, et nad «Kindlasti toetaksid» või «Pigem toetaksid», 64 protsenti «Pigem ei toeta» või «Kindlasti ei toeta» ning 12 protsenti vastas «Ei tea». Eestlastest toetaks Eesti sõdurite saatmist Ukrainasse 31 protsenti ning muust rahvusest vastajatest 11 protsenti.

Norstat viis küsitluse läbi 2.–4. märtsini veebikeskkonas 18-aastaste ning vanemate Eesti elanike seas ja selles osales 1023 vastajat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles