KRIISIKS VALMIS ⟩ Viljar Rääsk: kuidas kriisis rahaga või rahata hakkama saada

Viljar Rääsk
, Eesti Panga kommunikatsioonijuht
Copy
Eesti Panga ülesanne kriisi ajal on korraldada sularaharinglust.
Eesti Panga ülesanne kriisi ajal on korraldada sularaharinglust. Foto: Mihkel Maripuu

Mis saab siis, kui sularahaautomaadid või maksed ei tööta? Soovitusi jagab Eesti Panga kommunikatsioonijuht Viljar Rääsk.

Eestis on pankade hea ja järjepideva töö tulemusel maksete ja sularaharingluse töökindlus väga kõrgel tasemel. Samas ei saa kunagi välistada, et sularahaautomaatide või maksete toimimises esineb lühiajalisi tõrkeid.

Maksete tegemiseks ja kaardiga sularaha võtmiseks on vaja elektrit ja sideteenust. Lisaks võivad tõrked tekkida siis, kui mitme halva asjaolu kokkulangemisel läheb mõnes pangas või kaardikeskuses katki kas riist- või tarkvara. Loodusjõudude või tehnikatõrgete vastu inimene ei saa, küll aga saab mõne lihtsa sammu abil teha nii, et tõrked ei segaks eriti igapäevast elu.

Varuplaanide käivitamine võtab aega ja maksed ei liigu siis sama kiiresti kui tavaliselt.

Eesti Pangal ja suurematel Eesti pankadel on sularaharingluse ja maksete toimimise katkestusteks valmis plaanid, et taastada teenused võimalikult kiiresti. Tuleb aga arvestada, et varuplaanide käivitamine võtab aega ja maksed ei liigu siis sama kiiresti kui tavaliselt.

Kui tekib hädaolukord, siis tagab Eesti Pank, et nelja suurema panga (Swedbank, SEB, Luminor, LHV) vahel liiguvad maksed üks kord päevas. Samuti on Eesti Pank koos pankadega välja töötanud varuplaanid, et olla valmis sularaharingluse katkestusteks.

Kuidas olla paremini valmis sularaha- või maksekatkestuseks

Sularahaautomaadist raha väljavõtmine.
Sularahaautomaadist raha väljavõtmine. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Sularaha nipid

Hoia rahakotis pisut sularaha. Sularahaga saab alati maksta – isegi siis, kui kaardimaksed ei toimi.

Pikemaks katkestuseks võiks kodus olla nädala sularahavaru. Iga pere vajadused on erinevad, kuid üldjuhul võiks olemas olla piisavalt raha, et maksta ühe nädala hädapäraste kulutuste eest.

Lisaks pangandusvõrgule saab sularaha välja võtta veel ligi 800 kohast üle Eesti. Sularaha saab välja võtta Coopi, Grossi, R-Kioski, Meie Toidukaupade, Aldar Marketi kauplustest ning Olerexi ja Terminal Oili teenindusjaamadest. Täpsemat infot teenuse tingimuste kohta annavad kauplused või tanklad.

Kui on oht, et katkestus venib pikemaks, vaata üle oma sularahavaru ja mõtle läbi, milleks sul raha vaja läheb. Tee vaid hädapäraseid kulutusi.

Ka mündid on maksevahendid – hoiupõrsast võid leida vajaliku summa pisiostudeks.

Tee selgeks, kus asuvad sulle lähimad pangakontorid ning poed ja tanklad, kust saab sularaha välja võtta.

Maksete nipid

Kaalu võimalust hoida oma raha mitmes pangas. Kui sul on rahakotis mitme panga pangakaardid, proovi neid kõiki. Võib juhtuda, et katkestus puudutab vaid ühte panka või teatud tüüpi kaarte.

Kuna netipangas on maksete tegemiseks vaja ennast tuvastada, siis riski maandamiseks loo endale mitu võimalust: valikus on ID-kaart, Mobiil-ID, Smart-ID, PIN-kalkulaator ja biomeetria (sõrmejälg või näotuvastus).

Salvesta vajalikud maksed netipangas määratud maksete nimekirja, siis saad vajadusel teha makseid sularahaautomaadis.

Ära jäta olulisi makseid viimasele minutile. Kui sul siiski ei õnnestu makset õigel ajal teha, siis anna sellest makse saajale teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles