KRIISIKS VALMIS ⟩ Alar Polt: sündmused Ukrainas ei kujuta Eestile tuumaohtu

, keskkonnaameti kiirgusosakonna peaspetsialist
Copy
Jooditabletid purgis.
Jooditabletid purgis. Foto: Pichi Chuang

Seda, miks ei ole joodiprofülaktika meie riigis vajalik, selgitab keskkonnaameti kiirgusosakonna peaspetsialist Alar Polt.

Kiirgusõnnetus, mis võiks Eestile mõju avaldada, on väga ebatõenäoline.

Automaatne kiirgusseire on tagatud ööpäev läbi, kiirgusandmed nii Eesti kui ka kogu Euroopa kohta on avalikkusele kättesaadavad. Samuti jõuab koostöövõrgustike kaudu keskkonnaametini väga kiiresti võimalik teave, kui teiste riikide kiirgusolukorras midagi muutub. Seega on riigil kiirgusteemadest pidev ja ajakohane ülevaade ning vajadusel ka piisavalt aega Eesti inimestele soovitusi jagada.

Paldiski tuumaobjekt, kus asub Eesti ainus radioaktiivsete jäätmete vaheladu.
Paldiski tuumaobjekt, kus asub Eesti ainus radioaktiivsete jäätmete vaheladu. Foto: Liis Treimann

Ukraina tuumarajatised asuvad aga Eestist nii kaugel, et kui sõjategevuse tulemusel peaks seal ka kiirgusõnnetus juhtuma, siis selle tagajärjel tekkida võiv saastepilv hajub enne Eestisse jõudmist sellisel määral, et see ei kujuta inimestele ohtu.

Seetõttu puudub ka vajadus osta tagavaraks jooditablette, sest nende sissevõtmine on põhjendatud vaid õnnetuspaiga lähipiirkonnas, kui õhku satub suures koguses radioaktiivset joodi. Jood ei aita kiirguse vastu üldiselt, vaid kaitseb ainult kilpnääret radioaktiivse joodiga küllastumise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles