INTERVJUU ⟩ Kaitseministri hinnangul poleks täpselt teada, mida kaitselaenuga teha (7)

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy
Kaitseminister Kalle Laanet: «Kõige halvem asi, kui poliitikud hakka­vad ütlema, mida on vaja osta selleks, et Eesti riiki kaitsta.»
 
Kaitseminister Kalle Laanet: «Kõige halvem asi, kui poliitikud hakka­vad ütlema, mida on vaja osta selleks, et Eesti riiki kaitsta.»  Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Kaitseminister Kalle Laanet (RE) ütles Postimehele antud intervjuus vastuseks opositsiooniparteide kaitselaenu nõudmisele, et enne lisaeelarve või laenu võtmist kaitsekulude erakorraliseks hüppeks oleks vaja täpsemalt teada, mida rahaga osta. Laanet usub, et praegust plaani ehk riigikaitse kümne aasta arengukava tuleb Ukraina sõja tõttu muutma hakata.

Kas sisuliselt võime öelda, et poliitiline konsensus on olemas, et ühel või teisel moel tuleb kaitsekulusid tõsta?

Kindlasti tuleks tõsta. Kui vaatame korraks tagasi 380 miljonile eurole, milles valitsus erakorraliselt kokku leppis, [siis selle ajaga võrreldes] on laskemoona hinnad ja üldse kogu laskevõime hinnad (pärast sõja algust) kõvasti kasvanud. Sama raha eest saame tunduvalt rohkem, kui me praegu seda teeks. Järgmine samm on see, kuidas edasi. Elu on näidanud, et me peame oma võimelüngad täitma nii kiiresti kui vähegi võimalik.

Mis on need võimelüngad, kas räägime kümne aasta plaani kiirendamisest?

Riigikaitse arengukava on kindlasti üks tegevusplaan, kus vaadata, mida saaks ette tuua. Teine pool on sõda Ukraina ja Venemaa vahel, mis peab ka välja tooma kõige olulisema ehk kuidas sõditakse ja millega sõditakse. Peaksime riigikaitse arengukava vaatama, et võib-olla midagi edasi lükata ja midagi ettepoole tuua või midagi uut lisada.

Ehk riigikaitse arengukava läheb muutmisele?

Ma ei oska üheselt öelda, kas me peame muutma, aga see võimalus on üsna suur. Me peame selle Ukraina sündmustest tulenevalt üle vaatama. Võib-olla ei ole see päris see, mida oleme sisse kirjutanud oma kümneaastases arengukavas.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles