ÜRO nõuab abi ohutut kohaletoimetamist Ukraina lahingupiirkondadesse (1)

Copy
Martin Griffiths.
Martin Griffiths. Foto: FABRICE COFFRINI/Scanpix

ÜRO vajab turvalist läbipääsu, et toimetada humanitaarabi Ukraina konfliktipiirkondadesse, ütles organisatsiooni kõrge ametnik esmaspäeval Julgeolekunõukogus.

«Tsiviilelanikud sellistes kohtades nagu Mariupol, Harkiv, Melitopol ja mujal vajavad hädasti abi, eriti elupäästvaid meditsiinitarbeid,» ütles ÜRO humanitaarabijuht Martin Griffiths erakorralisel koosolekul, kus käsitleti humanitaarkriisi, mille põhjustas Venemaa sissetung Ukrainasse.

Kohtumine toimus Ukraina ja Venemaaga läbirääkimiste kolmanda vooru ajal, et luua humanitaarkoridorid sõjast räsitud linnadest, kuna rünnakute tsiviilohvrite arv kasvab.

Läbirääkimistel keskendutakse tsiviilelanikele evakuatsiooniteede tagamisele ümberpiiratud linnadest.

Venemaa läbirääkijate juht kõnelustel Moskva ja Kiievi vahel ütles, et esmaspäeval peetud kolmas voor ei täitnud ootusi.

«Meie ootused läbirääkimistelt ei täitunud. Me loodame, et järgmisel korral suudame teha märkimisväärsema sammu edasi,» ütles Vene delegatsiooni juht Vladimir Medinski.

Griffiths kutsus kõiki osapooli üles tagama, et Ukrainas toimuvate sõjaliste operatsioonide ajal oleks kaitstud elanikkonna, tsiviilelanike kodud ja infrastruktuur.

«See hõlmab tsiviilisikute ohutu läbipääsu võimaldamist aktiivse vaenutegevuse aladelt vabatahtlikult lahkumiseks nende valitud suunas,» toonitas Griffiths.

Venemaa teatas õhtul, et avab teisipäeval humanitaarabikoridorid võimaldamaks tsiviilelanikel evakueeruda mitmest Ukraina linnast, mille seas pealinnast Kiievist ja sadamalinnast Mariupolist, edastasid Vene uudisteagentuurid.

«Alates 8. märtsist kell 10.00 Moskva aja järgi kuulutab Venemaa Föderatsioon välja »vaikuse režiimi« ja on valmis pakkuma humanitaarabikoridore,» teatas Venemaa kaitseministeeriumi humanitaaroperatsioonidega tegelev osakond.

Teadaandes loetleti evakuatsiooniteed Kiievist ning Mariupolist, Harkivist ja Sumõst, mis kõik on olnud viimastel päevadel Venemaa tugevate rünnakute all.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles