Hiina kutsus Venemaad ja Ukrainat üles läbirääkimistele (1)

Copy
Zhang Jun.
Zhang Jun. Foto: CARLO ALLEGRI/SCANPIX

Hiina tervitab kõiki diplomaatilisi jõupingutusi, et edendada poliitilist lahendust Ukrainas ning julgustab Venemaad ja Ukrainat läbirääkimisprotsessi jätkama, ütles esmaspäeval Hiina suursaadik ÜRO juures Zhang Jun.

«Kutsume Venemaad ja Ukrainat üles pühenduma poliitilise lahenduse üldisele suunale ja jõudma kokkuleppelisele lahendusele, mis arvestaks mõlema poole õigustatud huve ning aitaks kaasa püsivale rahule ja julgeolekule Euroopas,» ütles diplomaat ÜRO Julgeolekunõukogu istungil.

«Praegu on kõige olulisem vähendada pingetaset, vältida tsiviilohvreid, tõhustada diplomaatilisi jõupingutusi ja naasta võimalikult kiiresti poliitilise lahenduse teele,» rõhutas saadik.

Hiina välisminister Wang Yi kinnitas varem päeval, et Hiina ja Venemaa sõprus on endiselt kaljukindel.

«Sõprus meie kahe rahva vahel on kaljukindel ja poolte tulevase koostöö väljavaated piiritud,» ütles Wang ajakirjanikele.

Välisminister lisas, et Hiina saadab Ukrainale humanitaarabi ja on «valmis tegema rahvusvahelise üldsusega koostööd vajalikuks vahendustegevuseks».

«Vajame rahu ja läbirääkimisi. Hiina on selles osas tööd teinud ja hoiab tihedat sidet kõikide pooltega,» sõnas minister Hiina rahvasaadikute kongressi käimasoleva istungjärgu pressikonverentsil.

Wang märkis, et Hiina president Xi Jinping ütles telefonivestluses Venemaa riigipea Vladimir Putiniga, et Hiina «soovib, et Venemaa ja Ukraina võimalikult kiiresti rahus kokku lepiksid».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles