GALERII Liimets kohtus Eestit külastava USA välisministriga

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eva-Maria Liimets ja USA välisminister Antony Blinken
Eva-Maria Liimets ja USA välisminister Antony Blinken Foto: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets (KE) kohtus täna Eestis visiidil viibiva Ameerika Ühendriikide välisministri Antony Blinkeniga. Kohtumisel arutati Ukraina toetamist ja suhteid Venemaaga, julgeolekuolukorda Euroopas, NATO heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamist Balti regioonis ning Eesti ja USA suhteid.

«Kohtumise põhiteemaks oli loomulikult Venemaa sõda Ukrainas ning meie plaanid rünnaku alla sattunud riigi ja inimeste jätkuvaks abistamiseks,» kirjeldas Liimets. 

Välisminister lisas, et Eesti jätkab ulatusliku poliitilise, majandusliku, kaitsealase- ja humanitaarabi andmist. «Kuulsin täna Tallinna põgenikekeskuses Eestisse jõudnud Ukraina naiste ja laste lugusid, näiteks oli üks siia jõudnud naine oma nelja lapsega olnud teel kaks nädalat. Sellised on praegu üle 1,8 miljoni inimese lood,» nentis ta. 

Lisaks Ukraina abistamisele arutasid välisministrid võimalusi, kuidas peatada Venemaa sõjaline tegevus. Liimets rõhutas, et Venemaa- ja Valgevene-vastaste sanktsioonide karmistamisega peab jätkama. «Venemaa peab mõistma, et tema agressiooni hind on talle endale äärmiselt kõrge ning vaenutegevus tuleb lõpetada,» sõnas ta. 

Liimets ja Blinken
Liimets ja Blinken Foto: Välisministeerium

Rääkides julgeolekuolukorrast Euroopas, nentisid välisministrid, et kuigi NATO liitlasi hetkel otsene sõjaline oht ei ähvarda, on siinne julgeolekuolukord siiski kardinaalselt muutnud.

«Arvestades seda, et Ukrainas sõdib meie naaberriik, on NATO idatiiva ja täpsemalt Balti regiooni kaitse- ning heidutushoiaku tugevdamine võtmetähtsusega. Ameerika Ühendriikidel on siin oluline roll, peame tähtsaks nende püsiva sõjalise kohaloleku võimalikult kiiret suurendamist,» toonitas Liimets. 

Tema sõnul on selge, et NATO ja Venemaa suhted ei saa jätkuda 2014. aastal määratletud alustel ja kogu senine Venemaa-suunaline poliitika tuleb põhjalikult ümber vaadata.

Eesti ja USA suhetest kõneledes tuli jutuks sel aastal tähistatav Eesti-USA diplomaatiliste suhete 100. aastapäev. Välisministrite hinnangul on meil väga head vastastikused suhted ning nad loodavad, et tihe partnerlus ja töö ühiste väärtuste edendamisel jätkub ka järgmise saja aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles