Ministeerium: Ukraina lapsed saavad jätkata õppimist igal haridustasemel

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
07.03.2022, Tartu
Tartu ülikool toetab Ukrainat.
Foto Sille Annuk, Tartu Postimees
07.03.2022, Tartu Tartu ülikool toetab Ukrainat. Foto Sille Annuk, Tartu Postimees Foto: Postimees / SILLE ANNUK
  • Ministeerium kaardistab Ukrainast saabunud õpetajaid
  • Ukraina lastele tagatakse koolikoht üldjuhul eesti õppekeelega koolis

Haridus- ja teadusministeerium koostas tegevusplaani, mille kohaselt saavad Ukrainast tulnud lapsed ja noored võimaluse omandada Eestis alg, põhi-, kutse-, kesk- ja kõrgharidust vastavalt õpilase vanusele ja varasemale hariduskäigule.

«Oleme Eestis valmis pakkuma sõjapõgenikest Ukraina lastele võimalusi hariduse jätkamiseks nii alus- kui ka üldhariduses, aga ka kõrghariduses. Oluline on leida igale lapsele ja noorele paindlik võimalus hariduses osalemiseks koostöös koolipidajate, koolide ning piirkonna huviharidus- ja noorsootööasutustega,» rääkis haridus- ja teadusminister Liina Kersna (RE). 

Ministri sõnul palus Ukraina laste toetamist ka Ukraina haridus- ja teadusminister Serhiy Shkarlet eelmisel nädalal toimunud kohtumisel.

Ukraina relvakonflikti piirkonnast saabuvate perede hulgas on nii neid, kes tulevad Eestisse vaid sõjategevuse ajaks ja soovivad esimesel võimalusel pöörduda tagasi kodumaale, aga ka neid peresid, kes plaanivad Eestisse jääda pikemaks ajaks.

Ukrainast saabuvate laste ja noorte haridustee jätkamine on seega võimalik lähiaja ja pika plaani alusel. «Lähiaja plaani puhul ei ole selget ootust, et õpilane jätkab püsivalt õpinguid Eestis, kuid selleks luuakse eeldused. Pika plaani eesmärk on lõimida laps tavaõppesse, aidata lapsel kohaneda Eesti koolikultuuriga ja õppida eesti keelt,» ütles Kersna.

Tööd saavad ka ukraina õpetajad

Kersna kinnitusel kaardistab ministeerium koos kohaliku Ukraina kogukonna ja töötukassaga Ukrainast saabunud õpetajaid, et nad saaksid asuda võimalikult kiiresti tööle Ukraina laste toetamisel.

Kõikidele Ukrainast tulevatele koolikohustusega lastele tagatakse koolikoht üldjuhul eesti õppekeelega koolis, õpilase jaoks koostab kool individuaalse õppeplaani. Pärast põhihariduse omandamist on võimalik valida õpe gümnaasiumis üldkeskhariduse omandamiseks või siirduda kutsekeskhariduse õppesse ning omandada koos kutsega ka üldkeskharidus.

Keskhariduse omandanud noortel on võimalik jätkata õpinguid kutseõppes või kõrgkoolis. Kui õpilane on alustanud kõrgharidusõpinguid Ukrainas, on võimalik varem õpitu üle kandes jätkata õpingutega mõnes Eesti kõrgkoolis lähedasel õppekaval.

Haridus- ja teadusministeerium on koostanud juhised kohalikele omavalitsustele ja haridusasutustele, mis käsitlevad sõjapõgenikust lapse vastuvõtmist Eesti lasteaeda või kooli ja sellega seotud õppekorraldust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles