Randpere ettepanek Ukraina abistamiseks: Ukraina Taastefond Venemaa keskpanga raha eest (2)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Valdo Randpere
Valdo Randpere Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Riigikogu liige Valdo Randpere (Reformierakond) tegi ühismeediapostituses ettepaneku luua rahvusvahelisel tasemel Ukraina Taastefond, mille finantseerimiseks võiks kasutada Venemaa keskpanga välisriikide pankades asuvat raha.

«Juba praegu on kostnud nii Ukrainast kui Läänest üleskutseid, et peale sõda tuleb aidata Ukrainat uuesti üles ehitada ja tuleb Venemaa allutada reparatsioonide maksmisele,» sõnas ta sõja kolmeteistkümnendal päeval.

Randpere soovitab luua rahvusvahelise rekonstrueerimis- ja arengupanga (IBRD) juurde nn Ukraina Taastefond, millest oleks võimalik teha makseid nii Ukrainale otseste sõjakahjude ja taastetööde korvamiseks kui ka teistele riikidele kompenseerida sõjast, sh antavate relvade ja sõjapõgenike vastuvõtule, põhjustatud kulutused.

Finantseering peaks Randpere arvates tulema Venemaa keskpanga välismaal külmutatud varadest, mille väärtus on poliitiku sõnul 388 miljardit dollarit. «See raha tuleks mitte ainult külmutada, vaid konfiskeerida,» selgitas parlamendisaadik.

«See oleks õiglane ja kiire moodus sõjakahjude likvideerimiseks,» märkis Randpere, lisades, et nii Putin kui tema lähikondlased peaksid maksma kulutuste ja kahjude eest, mida on tekitatud Ukrainale ja Ukrainat toetavale maailmale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles