Koolidirektor: pole ainet, milles tehnoloogiat kasutada ei saa

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiigri Tegija 2011 kooli autasu võtab vastu Konguta kooli direktor Liina Tamm
Tiigri Tegija 2011 kooli autasu võtab vastu Konguta kooli direktor Liina Tamm Foto: Toomas Huik

Tänavuse innovaatilisima kooli auhinna pälvinud 59 õpilasega väikese Konguta kooli direktor Liina Tamm ütles, et kooli kõik 15 õpetajat kasutavad oma tundides integreeritult infotehnoloogiat ja koolitavad end sel alal pidevalt.

Tamm meenutas auhinda vastu võttes, et kooli arvutiklassi avas 2000. aastal toonane president Lennart Meri.

Nüüd seisab aga kool probleemi ees, et meediaklassi tehnoloogial hakkab jõud otsa saama ja seda tuleb uuendada. «Aga enne peame otsustama, kas võtame kasutusele tahvelarvutid või mitte,» rääkis Tamm. «Vaatame, kas meie õpetajad on valmis seda tegema. Lapsed, tundub, et on küll – neile on selline [näpu]liigutus vist juba kaasasündinud,» muigas direktor.

Tamme sõnul on kool ka praegu eri seadmetega hästi varustatud: «Meil on meediaklass, kus meil on sülearvutid õppetöös kasutamiseks. Praegu testime Euroopa projektidega koostöös tahvelarvutite kasutamisvõimalusi õppeprotsessis.» Neljal õpetajal on võimalused katsetada uue tehnoloogia kasutusele võtmist. Koolis on olemas ka smart-tahvel, mida kasutatakse samuti aktiivselt kõikides tundides.

Tehnoloogia tundidesse integreerimise eeskujuna tõi direktor välja klassiõpetaja Astrid Külaotsa, kes kasutab klassiõpetajana kõikides õppeainetes – vist vaid peale kehalise kasvatuse – juba tehnoloogiat.

Tamm rõhutas, et kooli kõik õpetajad on tublid. «Esimesest kuni kuuenda klassini tegid lõppenud õppeaastal kõik õpilased, ka 1. klassi lapsed, uurimistöö – ise kirjutasid arvutis, tegid kokkuvõtted ja Powerpoint sladid ning kandsid konverentsil ette ka,» pidas ta olulisimaks näiteks, et kõik õpetajad ja õpilased oskavad arvuteid kasutada.

Kooli innovaatilisuse aluseks pidas Tamm õpetajate arvutialaseid koolitusi. «Meil on õpetajad hästi koolitatud väga erinevatel teemadel. Viimase aja trend on meil Koolielu online-koolitused, kus õpetaja saab õppida temale sobival ajal temale huvipakkuvat teemat.»

Auhinna Tiigri Tegija 2011 andis tänasel Tiigrihüppe sihtasutuse aastakonverentsil üle president Toomas Hendrik Ilves.

Auhind annab võimaluse 10 000 euro eest ajakohastada koolis tehnoloogiat. Mida selle eest soetatakse, tahab direktor enne kooliperega arutada. «Meie jaoks on kõige olulisem uuele platvormile ülemineku üle otsustamine – kas võtame tahvelarvutid kasutusele, mis on nende head ja kehvad küljed. Teine küsimus on see, et kumb on tähtsam – kas infotehnoloogia kasutuselevõtt või see, et õpetaja oskaks sihipäraselt seda ka kasutada ehk õpetajate koolitus,» lisas Tamm.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles