Isamaa algatas seadusemuudatuse aktsiiside langetamiseks

Postimees
Copy
Mootorikütuste hinnad Tallinna tanklates 03.03.2022
Mootorikütuste hinnad Tallinna tanklates 03.03.2022 Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu Isamaa fraktsioon algatas kolmapäevasel istungil eelnõu, millega langetakse bensiini aktsiisimäära Euroopa Liidus lubatud miinimumtasemele 359 eurot 1000 liitri kohta kuni 2023. aasta 1. maini.

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimehe Aivar Koka sõnul on tarbijahinnad teinud hüppelise tõusu ning riik peab hinnatõusu pidurdamiseks tegutsema. «Tarbijahinnad kasvasid Eestis tänavu veebruaris võrreldes möödunud aasta veebruariga 12 protsenti. Kütusehindade tõus mõjutab tugevalt inflatsiooni kasvu ning aktsiisi alandamine on üks kõige tõhusamaid meetmeid hinnatõusu pidurdamiseks,» ütles Kokk.

Ta lisas, et arvestades praegust julgeolekuolukorda ei ole lähiajal oodata ka hinnatõusu pidurdumist. «Venemaa sõjamasina pidurdamiseks Ukrainas on karmid sanktsioonid vältimatud. Ukraina toetamise hinnaks on aga kõrgemad kütusehinnad ning riik peab siinkohal appi tulema enda inimestele ja ettevõtjatele,» ütles Kokk.

Isamaa algatatud eelnõu näeb ette pliivaba bensiini aktsiisimäära langetamist 359 euroni 1000 liitri kohta, mis on Euroopa Liidu miinimummäär. Aktsiisilangetus kehtiks ajutiselt ja ühe aasta jooksul alates käesoleva aasta 1. maist kuni 2023 aasta 1. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles