GALERII ⟩ Märtsipommitamise mälestusüritusel peeti meeles ka Ukraina sõja ohvreid

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy

Nõukogude Liidu lennuväe rünnakutest Eesti linnadele möödus täna, 9. märtsil 78 aastat. Tallinnas Harju tänaval toimunud mälestusüritusel süüdati küünlad nii 1944. aastal hukkunud inimeste kui ka kaks nädalat tagasi Ukrainas alanud sõja ohvrite auks.

Mälestusüritusel osalesid teiste seas nii Riigikogu esimees Jüri Ratas, välisminister Eva-Maria Liimets, president Kersti Kaljulaid kui ka mitmed teised poliitikud.

Eesti Mälu Instituut püstitas märtsipommitamise õuduste meelde tuletamiseks Harju tänava haljakule ka heli- ja valgusinstallatsiooni.

Eneseisolatsioonis viibiva Vabariigi Presidendi Alar Karise nimel süütas küünla riigipea käsundusohvitser.

Karis: pommid on pimedad, aga mitte inimesed, kes annavad käsu pommitada

President Karis ütles pöördumises, et nii nagu 78 aasta taguste õhurünnakute puhul, langevad taas Euroopas pommid, seekord Ukraina linnadele. «Ka siis langesid pommid elurajoonidele, nagu praegu Mariupolis, Harkivis, Kiievis. Taas on paljude inimeste kodud muutunud varemeiks ja nad peavad sõjapõgenikena kusagil varju otsima.»

«Lein ja valu on jälle paljudes kodudes. Öeldakse, et pommid on pimedad. Pommid on pimedad, aga mitte inimesed, kes annavad käsu pommitada ja need, kes täidavad käsku,» märkis riigipea, lisades, et märtsipommitamiste ohvreid Eestis mälestades mälestame ka nüüdses Ukraina tragöödias hukkunuid.

«Selle sõja iga päev kirjutab ohvrite traagilist nimekirja järjest pikemaks,» lõpetas Karis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles