Eestis on sanktsioonid seni kinni hoidnud ligi 50 tehingu sündi

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Anatoly Maltsev

Alates Ukraina sõja eskaleerumisest Venemaa-poolse rünnakuga on Rahapesu Andmebüroole (RAB) laekunud ligi 50 sanktsioonide kohaldamise teadet.

Peamiselt tulevad teated tehingute kinnipidamisest pankade tegevuses, kes on ka seaduse mõistes erikohustusega isikud.

Matis Mäeker.
Matis Mäeker. Foto: Konstantin Sednev

Rahapesu Andmebüroo juhi Matis Mäekeri sõnul tehingute suurus ja sisu ajas kasvab, lähtuvalt sellest, kuidas rakendatakse ja kohaldatakse uusi sanktsioone ning tehakse kontrollitoiminguid nende üle.

Andmebüroo kommunikatsioonijuht Õnne Mets lausus Postimehele, et kui tavapäraselt annavad nad kohaldatud sanktsioonidest sisulise ülevaate aastaraamatus, siis arvestades avalikku kõrgendatud huvi plaanivad nad sellekohase ülevaatega avalikkuse ette tulla juba varem. See võtab aga aega.

«Arvestama peame seaduses toodud tähtaegadega sanktsiooni kohaldamisest teatamise kohta, andmebüroole antud aega asjaolusid analüüsida ning sanktsioneeritud subjekti õiguseid, sh paluda Rahapesu Andmebüroolt teistkordset kontrolli ja õigust taotleda tehingute tegemisest erandeid,» selgitas Mets.

RAB on varasemalt rõhutanud, et rahvusvahelise sanktsiooni seaduse kohaselt on sanktsioonide kohaldamine ka iga üksikisiku kohustus. Ehk kui näiteks angaari pidaja tuvastab oma pinnal sanktsioneeritud isiku vara, siis ta takistab selle kasutamist ning teavitab sanktsiooni kohaldamisest Rahapesu Andmebürood. Just sellistest teadetest, tehingute tegemata jätmistest ning vara külmutamistest on RABi juba teatatud. Neile teadaolevalt ei asu aga Eestis hetkel sanktsioneeritud isikute märkimisväärset vara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles