Tervise Arengu Instituudi tulevik on tume

Loora-Elisabet Lomp
, ajakirjanik
Copy
Sotsiaalministeeriumi kantsleri Maarjo Mändmaa sõnul pole teada, milliste asutuste vahel TAI teenused jagunevad, TAI teadlased kardavad aga, et muudatus toob kaasa olulise kompetenstikao.
Sotsiaalministeeriumi kantsleri Maarjo Mändmaa sõnul pole teada, milliste asutuste vahel TAI teenused jagunevad, TAI teadlased kardavad aga, et muudatus toob kaasa olulise kompetenstikao. Illustratsioon: Postimees

Kui terviseamet ja ravimiamet on riigil plaanis ühendada, siis Tervise Arengu Instituuti (TAI) ootab kas minek ühendameti alla või liidetakse see hoopis tükkhaaval eri ministeeriumite ja ametitega.

«See kantsler (sotsiaalministeeriumi kantsler Maarjo Mändmaa – toim) tuleks lahti lasta!» lausus instituudi juhtivteadur 2013. aastast professor Mati Rahu. «TAI registrite peale tehakse teadustööd, kui aga piirduda aastas kahe aruandega Exceli tabeli kujul, siis on riik mõttetult raha kulutanud. Meie kasutame registreid nii, et saame rahva tervist uurida eri nurkade alt. Kui on loodud meditsiiniregister, siis tuleb seda kasutada, ka teadustöödes.»

Rahu rõhutas, et Eestis ei ole teist sellist rahva tervishoiu teemaga tegelevat instituuti: «Tartu Ülikooli juures midagi on, ent seal on minimaalselt teadlasi. Meil on suurem koosseis ja saame ka rohkem ära teha.»

Aga kas TAI tööd saaks kuidagi teisiti korraldada? «Igat asja annab teistmoodi teha, aga kantsleril ei ole üldse ülevaadet, mida see institutsioon endast kujutab. Ta on ikka väga piiratud maailmavaatega ega jälgi, mis toimub teistes riikides,» ütles Rahu.

Juhtivteaduri sõnul on TAI-l pikaajalised sidemed nii teiste Eesti instituutidega kui ka välismaa omadega. «See, et meid üle viiakse... Esiteks, keegi ei vii üle, igaüks peab ise endale koha leidma. Meid ei saa kohelda esemena, et viime sinna ja tänna. Kantsler lihtsalt tuli ja arvas, et lööb platsi puhtaks, öeldes, et see on riigireform. Muidugi saab sotsiaalministeerium otsustajana TAI laiali saata, kuid seda ei tohiks mingi hinna eest teha. Eesti langeb välja rahvusvahelisest teadlaste vahetusest ja infovahetusest – kust neid andmeid hakatakse kokku ajama? Miks on vaja töötavat institutsiooni kildudeks rebida?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles