VIDEO JA -BLOGI Grosberg: Venemaa toob väed Armeeniast Ukraina piirile (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg ja Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse esindaja räägivad viimastest julgeoleku arengutest.

Grosberg rääkis pressikonverentsil, et nädalavahetusel suuri läbimurdeid Venemaa väed Ukrainas ei ole teinud. «Mul on hea meel tõdeda, et suuri läbimurdeid Vene Föderatsiooni väed ei ole saavutanud. On toimunud väiksemat sorti lahinguid,» kirjeldas kolonel Margo Grosberg. 

Pärast 9. märtsi, kui prooviti Kiievisse siseneda, on olnud suhteliselt vaikne, lausus kolonel. «VF on tegelenud kütuse ja laskemoona varude täiendamisega. Kuna paus on olnud suhteliselt pikk, siis on toimumas mingi uuema kampaania ülesehitus.»

«VF jätkab/üritab üksusi täiendada, täiendavaid lisajõude tuua Ukraina piirile. Vähemalt katsetab neid kokku panna. Lisaks on teada, et VF Armeenia baasis komplekteeritakse üksusi, keda sealt tuua Ukrainasse,» kirjeldas Grosberg ja lisas, et Šoigu on raporteerinud, et Süüriast on leitud 6000 vabatahtlikku, kes tulevad Ukrainasse sõdima. 

«See ei ole märkimisväärne jõud. Kindlasti on neil kogemus, kuidas sõdida linnalahingus. Aga tegemist on teist keelt kõnelevate ja teistmoodi sõdivate inimestega,» selgitas Grosberg ja lisas, et nad ei ole otseselt suur jõud. Lisaks peab Venemaa suuri värbamiskatseid riigis. Kui tavaliselt on lepingud 2–3 aastat, siis nüüd pakutakse üheaastaseid lepinguid, et inimesi meelitada teenistusse ja suunata Ukrainasse, kirjeldas Grosberg. 

Tagasi üles