Lennukeelutsooni Ukrainas toetas 90 riigikogu liiget, aga mitte Grünthal ja Kingo (21)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Ukrainlased nõudmas lennukeelutsooni
Ukrainlased nõudmas lennukeelutsooni Foto: Vincent Ricci

Riigikogu toetas 90 poolthäälega Ukraina-teemalist avaldust, kus muuhulgas nõuti lennukeelutsooni Ukraina kohal ning kaubandusembargot Venemaale ja Valgevenele.

Avalduse algatajateks olid EKRE ning Isamaa saadikud, väliskomisjon võttis esimehe Marko Mihkelsoni (RE) sõnul selle vastu veidi muudetud kujul. Kui poolthääle andis 90 riigikogu liiget, siis üheksa rahvasaadikut puudusid (kuus Reformierakonna, üks EKRE, Isamaa ja Keskerakonna saadikud). EKRE esindajad Kalle Grünthal ja Kert Kingo jätsid hääletamata.

Lisaks üldisele toetusavaldusele Ukraina rahvale ja riigikaitsele kutsub pöördumine ÜRO liikmesriike üles astuma viivituseta samme lennukeelutsooni jõustamiseks Ukraina kohal, samuti on seal sees tõdemus, et sanktsioone tuleb karmistada, ja tehti üleskutse Venemaale ning Valgevenele kõikehõlmava kaubandusembargo rakendamiseks.

«Ma arvan, et parlamendi ülesanne ongi pöördumises teiste parlamentide poole olla üleskutsujaks ka rahvusvahelisele koostööle, ja omakorda kutsume üles teisi parlamente tegema selliseid toetusavaldusi oma valitsustele,» kommenteeris väliskomisjoni liige Urmas Reinsalu (Isamaa).

Foto: Marko Mihkelsoni Facebook

Reinsalu rõhutas, et Venemaa julmus tsiviilelanike suhtes on kasvanud ning ühel hetkel peavad lääneriigid oma otsuse langetama.

«Eelmisel nädalal Ukrainas käies oli lennukeelutsoon kõikide ukrainlaste taotlus number üks, kuidas lääneriigid saaksid praegu Ukrainat aidata. Tänavatel on sadade kaupa kleebitud väikeseid Ukraina lippe, kuhu on peale kirjutatud «Clear sky» [puhas taevas - M. P.]. Ega Ukraina inimesed ole iseenda jaoks kleepinud inglisekeelseid silte, vaid need ongi tehtud appikarjena, et läänemaailmani see palve jõuaks.»

Kaitseminister Kalle Laanet (RE) kommenteeris, et kuigi pöördumine ei ole valitsuseni veel jõudnud, siis riigikogu on kõrgem kui valitsus ning neid suuniseid tuleb aktsepteerida.

Kuidas näeb Laanet lennukeelutsooni puudutavate hoiakute muutust rahvusvahelisel tasandil? «Viimase 18 päeva jooksul on muutused olnud ääretult kiired. Teinekord on olnud nii, et hommikul on täiesti eitav seisukoht, päeval arutletakse ja õhtul on seisukoht jaatav. Ma ei välista ka lennukeelutsooni loomise suhtes hoiakulist muutust liitlaste seas,» lausus ta.

Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.
Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles