Keskkonnaamet: elektrivarustus Tšornobõlis on taastatud

BNS
Copy
Tšornobõli tuumajaam.
Tšornobõli tuumajaam. Foto: SERGEY DOLZHENKO/Scanpix Baltics

Keskkonnaameti andmetel taastati 13. märtsi õhtul väline elektrivarustus Tšornobõli tuumaobjektiga.

Vahepealse katkestuse ajal varustati jaama ohutust tagavaid süsteeme diiselgeneraatorite toodetud energiaga. Keskkonnaameti hinnangul elektrikatkestus Tšornobõlis kiirgusohtu Eestis kaasa ei too. Tšornobõli tuumaobjekti elektrivarustus on tagatud kaheks ööpäevaks võrgust sõltumatute diiselgeneraatoritega. Lisakütusega saab jahutussüsteemid töös hoida ka pikema aja jooksul.

Tšornobõlis puuduvad töötavad tuumareaktorid, küll aga on elektrit vaja näiteks kasutatud tuumkütuse hoidla jahutussüsteemide tööks.

Ilma elektrita hakkab tuumkütusebasseini vesi aeglaselt soojenema ja aurustuma. Läheb päevi kuni nädalaid enne, kui jahutusvesi on lõplikult aurustunud ja võib tekkida radioaktiivse saaste leke. Võimalik mõju on lokaalne ja suure vahemaa tõttu kiirgusohtu Eestile ei kaasne.

Keskkonnaamet rõhutab, et mis tahes võimalik kahju radioaktiivsete materjalide või tuumajaamadega Ukrainas ei saa Eestis tekitada olukorda, mis nõuaks kaitset kiirguse eest.

Keskkonnaamet jälgib pidevalt rahvusvaheliste kiirgusohutusasutuste infovooge ning kiirgusolukorda Ukrainas. Kiirgustase Ukrainas ei ole tõusnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles