Võitlus tee pärast jättis mehe lumevangi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikale veninud sügis sai kiire lõpu.
Pikale veninud sügis sai kiire lõpu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Saaremaal asuva Reeküla lambakasvataja jäi lumevangi, sest keelas suvel oma teedel traktoriga sõitmise ning lumelükkajad otsustasid ka talvel oma traktoritega sellest soovist kinni pidada.

«Minu majani viivat teed põhimõtteliselt lahti ei aeta,» ütles Reeküla lambakasvataja Kaido Vanem Saarte Häälele, lisades, et põhjuseks on Kõljala POÜ esimehe ja tema vaheline vimm tee kasutamise pärast.

«Oma maa peal suudan ma ise tee lumest puhta hoida, aga lahti ei lükata ka minu kinnistuni viivat üldkasutatavat teed ning suur lumevall jäetakse poolele teele,» rääkis Vanem, rõhutades, et kannatab ka tema 80-aastane naaber, kuid vanad inimesed on leplikud ega lähe kaebama, vaid ootavad pigem kevadist sula.

Majadele ei pääseks lahti ajamata vallatee tõttu häda korral ligi ei kiirabi, päästjad, sotsiaaltöötaja ega ka rahvaloendajad.

Probleem sai alguse juba aastaid tagasi, kui Kaido Vanema maja kõrval asuvatele põldudele sai veel sõita mööda teist teed, mille ühistu rasked traktorid väidetavalt ära rikkusid. Kui ühistu soovis seejärel kasutada põldudele pääsemiseks Vanema isiklikku – oma rahaga rajatud - teed, siis maaomanik keeldus.

Reeküla teede lahtilükkamise eest vastutava Kõljala POÜ esimehe Tõnu Posti sõnul ei ole temal tee lahtilükkamise vastu midagi, kuid mehe isikliku tee peale tema oma traktoreid ei luba.

«Meil on seal taga rendimaad ning kasutasime kord tema teed, et põllule minna, sellest tekkis riid ja mees keelas ühistu traktoritel oma maa ja tee peal sõitmise ära,» rääkis Tõnu Post ning tema sõnu kinnitasid ka mõned Reeküla elanikud.

«Kui me ei tohi oma masinatega sinna minna suvel, siis kuidas me tohime talvel?» imestas Post.

Traktor ajas eile lahti Kaido Vanema kinnistuni viiva tee ning Posti sõnul tehakse seda ka edaspidi, aga Vanema isiklikule maale ei minda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles