Sõja mõjud Eesti sisepoliitikale: Reformierakonna reiting tõuseb, Keskerakonna oma kukub kivina (2)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Tairo Lutter

Sõjal Ukrainas on pikaajalised mõjud Eesti sisepoliitikale. Reformierakond tõuseb. Keskerakond on saanud kõva hoobi. Suured küsimärgid on EKRE toetuse juures. Isamaa, sotsid, Eesti 200 vaatavad kõrvalt. Isegi kui sõda Ukrainas peaks homme lõppema, on selle järelmõju tunda ka järgmise aasta riigikogu valimistel.

Norstat teeb parteide populaarsusküsitlust igal nädalal, aga täpsuse huvides ühtlustatakse tulemused ühe kuu lõikes. Kui vaadata ainult viimase nädala tulemusi, siis paistab seis eriti selge: Reformierakond 31,2 ja Keskerakond 13,7 protsenti. Mööndes, et nii lühikeses ajaraamis on statistilist müra sees, on seis üsna dramaatiline.

Seda, et Keskerakonna seis on keeruline, tunnistab ka fraktsioonijuht Jaanus Karilaid. «Kuna oleme alati otsinud kodurahu, proovinud kahte kogukonda ühendada, on praegu toimuva taustal meie lähtepositsioon keeruline,» rääkis Karilaid. Inimkeeli lahti seletatuna tähendab see järgmist: Ukraina sõja ajal tundub osale eestikeelsetele valijatele Keskerakond liiga venemeelne ja osale venekeelsetele valijatele jälle liiga eesti-ukrainameelne.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles