KIIRE ABI ⟩ Kuidas jõuavad kiirabiautod Eestist Ukraina sõjatsooni

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Eestist toodud kiirabiautod antakse üle Ukraina armee meditsiiniteenistusele, kes toimetab need täpselt sinna, kus neid oodatakse. 
Eestist toodud kiirabiautod antakse üle Ukraina armee meditsiiniteenistusele, kes toimetab need täpselt sinna, kus neid oodatakse. Foto: Martin Lazarev

Autojuht Vassõl rääkis Postimehele, et ­nende teekonna viimane ots, kui jõutakse Kiievi või ­Mõkolajivi lähedale, on väga ohtlik. Seal annavad nad Eestist toodud kiirabiautod üle Ukraina armee meditsiiniteenistusele, kes toimetab need sinna, kus neid oodatakse.

Ainult Lvivi kandis võivad autod ka öösel sõita, lahingutsoonidele lähemal vaid päeva ajal, sest Vene sõduritele meeldib ­pimedas maanteel autosid tulistada. Päeval seda teha ei julgeta, sest Ukraina üksustel on siis võimalik maanteid kontrollida.

Eestist koordineerivad kiirabiautodega kiire abi saatmist Rota­ry klubid koostöös Slava ­Ukraini MTÜga. Eesti Rotary klubide poolt projekti juhtiva Andrus Kõresaare sõnul on kiirabiautode komplekteerimine ja toimetamine Ukrainasse üks nende tegevussuundi. «Praeguse seisuga on 21 autot jõudnud vähemalt Ukraina piirini, neli on Tallinnas ettevalmistamisel,» ütles ta.

​Ukraina haiglatel oli loomulikult endalgi autosid, nii nagu rahu­ajal vaja oli, ent nüüd on haiglad saatnud palju autosid rindele ning neid läheb tarvis hulga rohkem. Kõresaare sõnul on haiglad agressori pommitamise all, sest üritatakse hävitada tervishoiusüsteemi ja varustamist. «Autosid on nüüd vaja palju rohkem, sest varem polnud hulkadena haavatuid, kiirabiautod ka purunevad tule all ega pea rusudega kaetud tänavatel kaua vastu,» selgitas ta.

Eesti Rotary klubid on saanud kiirabiautod Eestist, Soomest ja Taanist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles