Õigeusu kirikud Eestis kutsuvad Ukrainas üles rahule (2)

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku pea metropoliit Eugeni.
Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku pea metropoliit Eugeni. Foto: Madis Sinivee

Kui maailmas on õigeusklikku kirikut Venemaa sõda Ukrainas lõhestanud, siis Eestis on nii Apostlik-Õigeusu kirik kui ka Vene Õigeusu Kirik valinud teatud mööndustega sarnase joone.

Metropoliit Eugeni sõnas üle-eelmisel nädalal Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku nimel, et kirik palvetab kõikidel aegadel rahu eest kõigi rahvaste jaoks. «Kirik on eraldatud riigist ning ei saa otseselt poliitikasse sekkuda. Kuid me kutsume vaenutsevaid pooli ühes Kiievi ja kogu Ukraina õndsaima metropoliit Onufriga, toetudes meile Jumala poolt antud mõistusele ja sõna annile, istuma läbirääkimiste laua taha, et lõpetada see vennatapusõda,» lausus Eugeni, tõdedes, et kristlastena ei saa nad lasta poliitilistel erimeelsustel ja sõjal neid lõhestada.

«Praegu ilmub käimasoleva sõjalise konflikti kohta hulgaliselt teavet, mis õhutab agressiivsetele tegudele ja sõnavõttudele. Nagu iga konflikti puhul, nii ka nüüd, ilmub lisaks ka palju eksitavat teavet. Kutsume kõiki üles arukalt suhtuma levivatesse kuuldustesse, allumata vaenuõhutustele, mis juba niigi keerulise olukorra võiksid veelgi komplitseeritumaks muuta,» lisas ta.

Ta lõpetas: «Palume Jumalat, et apostlisarnase vürst Vladimiri poolt Kiievi Venemaa ristimisest alguse saanud sajanditepikkuse ühise ajalooga vene ja ukraina rahvad suudaksid ületada tekkinud vastuolud ja lõhestatuse, mis on kaasa toonud praeguse sõjalise konflikti.»

Apostlik-Õigeusu kirik tõdes omapoolses avalduses, et nende jaoks on olukord veelgi traagilisem, kuna kummagi sõdiva rahva enamus tunnistab õigeusku. «On selge, et kannatused ei saa osaks üksnes meie vendadele, kes kaitsevad oma kodumaad, vaid samuti nende peredele ja lähedastele, kes elavad kaugemal,» lausus ta. 

«Kõige olulisem on, et Ukrainas saavutataks võimalikult kiiresti rahu. Meie aga ei tohi end lasta eksitada libauudistest ja propagandast, mis proovivad pisendada selle kohutava sõja ulatust või seda õigustada. Sellisele rahvusvahelise õiguse ja seaduslikkuse räigele rikkumisele ei ole õigustust ei Jumala ega inimeste ees.»

Kirik lisas: «Meie kiriku jaoks on äärmiselt oluline palvetada vahet tegemata kõigi selle sõja ohvrite eest, nende riikide juhtkondade eest, kes on sõtta haaratud, kõigi õnnetute eest, kes on sunnitud kodumaalt põgenema, kõigi meie ukraina vendade ja õdede eest, kes elavad siin Eestis meie keskel ning nende perede eest, kes kannatavad oma kodumaal selle ebaõiglase kallaletungi pärast.»

«Rõhutame, et oleme sarnaselt Konstantinoopoli patriarhile Bartolomeusele võtnud algusest peale omaks seda ülekohtust vallutussõda selgesõnaliselt hukkamõistva seisukoha. Meie püha Sinodi avaldust on tsiteeritud osaliselt, mis ei peegelda täielikult selle kindlat arusaama Venemaa kallaletungist Ukrainale kui julmast ja õigustamatust sõjast,» rõhutas Postimehele EAÕK peavikaar Mattias Palli. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles