Uued radarid tulekul: valitsus andis ostuks täiendavad 70 miljonit eurot (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kaitseväe Tõikamäe radariposti, mis Pilkuse külas kõrgub, on näha juba kaugelt maanteelt.
Kaitseväe Tõikamäe radariposti, mis Pilkuse külas kõrgub, on näha juba kaugelt maanteelt. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus (RKIK) hangib valitsuse eraldatud investeerimisraha toel õhuseiresüsteemile täienduse, mis vabastab suure osa Eesti elektrituulikuid kõrguspiirangutest. 

Valitsus otsustas eraldada tuuleparkide negatiivse mõju tõttu Kaitseväe eelhoiatussüsteemidele lisaks juba riigikaitse arengukavas kinnitatud investeeringutele veel täiendavad 70 miljonit eurot.

RKIKi side ja radarite kategooriajuhi Priit Soosaare sõnul aitavad lisainvesteeringud tagada ja vähendada võimalikke häireid radari- ja eelhoiatussüsteemides, et Eesti toodetav informatsioon vastaks NATO kehtestatud standarditele.

Märtsi alguses sõlmis RKIK mitmekihilise õhuseire projekti raames esimese lepingu, mille alusel ostetakse hiljemalt järgmise aasta lõpuks uus passiivne seiresüsteem. «Tegemist on eelhoiatussüsteemiga, mis suudab raadiolaineid kiirgamata tuvastada objekte õhus kuni 450 kilomeetri kauguselt,» rääkis Priit Soosaar. «Seetõttu on seiresüsteem n-ö nähtamatu ehk vastasele väga raskesti tuvastatav.»

Sõjalise riigikaitse spetsialistid on aastaid otsinud võimalusi, et vähendada elektrituulikute mõju meie õhuseiresüsteemi töövõimele. Esialgse plaani kohaselt vabaneb õhuseireprojekti elluviimisel 2025. aastaks tuulikute kõrguspiirangust osa Kirde-Eesti ning suur osa Mandri-Eesti aladest.

Projekti käigus soetatakse vähemalt üks keskmaa või pikamaa õhuseireradar ning erinevaid passiivseid seire- ja eelhoiatussüsteeme koos süsteemitaristuga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles