Suvepealinn Pärnu plaanib piirata öist alkoholimüüki

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Beach Grind 2021 esimene päev. Festival toimub Pärnus. Pilt on illustreeriv.
Beach Grind 2021 esimene päev. Festival toimub Pärnus. Pilt on illustreeriv. Foto: Andrei Ozdoba

Kuigi teisipäevast lõppes Eestis Covid-19 digitõendi küsimine ning kella 23 piirang, siis kavatseb Pärnu linnavalitsus keelata alkoholimüük suvepealinnas ja osavaldades reedeti ja laupäeviti kella 4–10 ning teistel nädalapäevadel kella 2–10. 

«Oleme seda kaua arutanud ja leidnud, et need kellaajad on mõistlik kompromiss ettevõtjate ja elanike huvide vahel. Kaalume kõiki nüansse ja oleme valmis nendega arvestama,» ütles abilinnapea Irina Talviste.

Linnavalitsus ei taha alkoholimüügi piiramise eelnõud ette valmistada kabinetivaikuses, vaid arutada seda ettevõtjatega, keda müügikeeld puudutab. Selleks kutsuti ettevõtjad eile keskraamatukogu saali, kus piirangu üksikasju arutati.

Esmalt sai sõna Pärnu politseijaoskonna juht Üllar Kütt, kelle jutu järgi suureneb õigusrikkumiste arv vastu hommikut. «Mida kauem on aega alkoholi tarvitada, seda hullem on olukord hommikul,» lausus Kütt.

Küti sõnul vähenesid alkoholiga seotud politsei väljakutsed koroonapiirangute ajal nii Tallinna kesklinnas kui ka Pärnus ligi kolmandiku võrra. Varajastel hommikutundidel on suurem tõenäosus kohtuda kas alkoholi- või narkojoobes autojuhtidega, kõige enam on neid hommikul kella viie-kuue vahel ja tööpäeva lõppedes.

Linnavalitsus on ümber korraldamas korrakaitseametnike tööd, kes seni pöörasid põhitähelepanu bussipiletite kontrollimisele ja parkimise korraldamisele. Tulevikus tahetakse rohkem teha koostööd politseiga, et linnaruum oleks puhas ja turvaline.

Piirangutest kuulnud ettevõtjad suhtusid kavatsusse erinevalt. Majutuskohtade huvi on, et kliendid saaksid öösel rahulikult magada, pikalt avatud meelelahutuskohtadele mõte ei meeldinud. Kui kella neljase piiranguga oldi veel enam-vähem päri, siis kell kaks alkoholimüügi lõpetamist peeti liiga varajaseks, eriti suvekuudel.

«Kell kaks ja neli oli suurte kompromisside tulemus, arutusel olid ka karmimad kellaajad,» kirjeldas Talviste poliitikutega toimunud arutelu.

Ettevõtjad soovisid, et kell neli algavat piirangut rakendataks ka päev enne riigipühi, sest paljud riigipühad on nädala keskel. Talviste pidas seda ettepanekut mõistlikuks.

Ettevõtjad tundsid muret, et Pärnu tähtsus turismisihtkohana pärast alkoholimüügi piirangute kehtestamist väheneb. Linnavalitsuse esindajad polnud päri, et Pärnusse ainult öise pidutsemise pärast tullakse. Talviste sõnul arutatakse sarnaseid piiranguid ka teistes Eesti linnades.

«Siit on palju häid mõtteid kaasa võtta,» ütles Talviste kohtumise lõppedes. Esialgse plaani kohaselt arutatakse alkoholimüügi piiranguid aprillikuu volikogu istungil. Millal need kehtima hakkavad, on veel lahtine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles